pixel

Пет български проекта ще участват в конкурса „Мийс ван дер Рое“ 2013

къща

Източник: gradat.bg

Пет български проекта са номинирани за наградата „Мийс ван дер Рое“ през 2013 година. Изборът бе направен от жури в състав арх. Любомир Пеловски, заместник-председател на Съюза на архитектите в България, арх. Светлозара Шаханова, председател на Обединение „Сдружение софийски архитекти и арх. Бойчо Бойчев – отговорник за излъчване на номинациите за наградата Мис ван дер Рое за България за 2013 г.

В електронен конкурс журито определи номинациите на: Къщата на равноденствието от арх. Борислав Игнатов; Частна къща в местност Прибой, гр.Варна от Жаки Арх Студио; Боровец Еуфория клуб хотел и СПА от Архитектурно студио 4DA.

Поради желанието да се излъчат и номинации от участниците в Националния преглед на архитектурата, провеждан от Съюза на архитектите и от електронния конкурс за устойчива архитектура в България 2020-8, провеждан от Камарата на архитектите, за участие бяха одобрени и:
Англо-американското училище в София от „Иво Петров Архитекти“ ООД, „Инос-1 ООД“ и консултант по устойчиво строителство „Alpenglow Адвайзъри“ ООД и Сграда 15 от Търговски комплекс „Европа“ от Архитектурно ателие „Хит-95“.

В селекцията за миналото издание на наградите през 2011 година бяха включени седем български проекта.

Фондацията „Мийс ван дер Рое“ със седалище в Барселона организира на всеки две години едноименния конкурс за съвременна архитектура, в който участват представители на всички европейски страни. Надпреварата е отворена за всички проекти, реализирани в Европа в рамките на двугодишен период преди предоставянето на наградата.

Наградата е учредена през 1987 г. в партньорство на Европейския парламент и Фондация „Мис ван дер Рое“. Това е една от най-престижните награди за международна архитектура, която отличава креативността и иновациите, както и приноса на европейските специалисти в развитието на новите идеи и технологиите.

Журито на конкурса съставя селекция от образцови творби, които се показват по време на пътуваща изложба. Тези подбрани проекти промотират качествените архитектурни продукти и приноса им в изграждането на европейските градове. Голямата награда в конкурса „Мис ван дер Рое “ е 60 000 евро, излъчва се и една специална награда, паричното изражение, на която е 20 000 евро.

В подбора за български участници в конкурса могат да участват сгради и проектирани от чуждестранни архитекти и реализирани в България или от родни архитекти и реализирани в страната в периода 1 януари 2011 г. – 31 декември 2012 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: