pixel

Американски инвеститор проявява интерес към АЕЦ „Белене“

Белене

Източник: publics.bg

Вчера на заседание на енергийната комисия в парламента бе обявен инвестиционен интерес от страна на американската „Глобал Пауър консорциум“ (ГПК), която да довърши АЕЦ Белене със 100% собствени средства. Това става ясно от думите на Самюел Реди, председател на компанията. Веднага след това стана ясно, че председателят на Народното събрание ще внесе проект на решение, с което да се даде мандат на правителството да води преговори за АЕЦ „Белене” .

Днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира пред бТВ, че се водят разговори от миналата седмица, като самият ГПК се е свързал с Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според Добрев България не трябва да дава държавни гаранции по проекта до момента, в който не бъдат възстановени.

След обявяването на идеята бяха изразени опасения от това, че консорциумът е неизвестен. „Такива обединения се получават около конкретни проекти“, коментира Добре. преди да се пристъпи към каквито и да е било задължаващи споразумения, консорциумът трябва да представи подробен проект. Добрев коментира още, че е възможно при евентуално строителство с частни пари България да откупи дял от АЕЦ „Белене“. Според него предишната концепция за 51% участие на държавата, без тя да дава пари, не проработи успешно.

Самият Реди твърди, че възнамеряват да договорят с НЕК създаване на проектна компания, която да поеме всички активи и пасиви, свързани с проекта за строителството на АЕЦ „Белене“.Консорциумът е водил и преговори с няколко американски компании от всякакъв вид, за да уточнят условия за инвестиране в „Белене“. Точни имена и цифри обаче не бяха назовани. Трябва първо да се уточнят параметрите на меморандума.

Идеята за довършване на АЕЦ „Белене“ с американски капитали дойде 6 месеца след като правителството официално се отказа от проекта. Вследствие на това „Атомстройекспорт“ заведе иск срещу НЕК за предсрочното прекратяване на проекта в разрез със Споразумението от 29 ноември 2006 година. Междувременно НЕК отказва да възстанови разходите на руската компания по работата, оборудването, загуби и други. Искът е на стойност 1млрд. евро.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: