pixel

Италианци скриха паркинг в мост, за да опазят екосистемата

garaj

Планинският град Моена в Италия се нуждаел от нов паркинг и от мост. Първоначалната идея изисквала много сериозно разкопки с голяма стойност – както финансова, така и от гледна точка на околната среда. Едно доста по-устойчиво решение хрумнало на Анджело Саламоне и Росела Ди Бари от AS-DOES (AS са инициалите на двамата, а DOES идва от  Designers Of EcoSystems – дизайнери на еко-системи). Тяхното предложение било да „скрият“ паркинга вътре в моста, използвайки панелна конструкция, която ще изисква минимално изкопаване, защитавайки деликатната екосистема. Част от моста-паркинг е за автомобили, а друга част е покрита със зелен покрив и служи като основна пътна артерия за пътуващи, колоездачи и туристи. Мостът отговаря на нуждите на града за паркинг и транспорт, като същевременно осигурява красиво, устойчиво и смислено място за срещи.

garaj

Общинската администрация на Моена обявила, че се нуждае от нов паркинг и нов мост за Лонгеа, популярна туристическа дестинация. Първоначално идеята била да се разкопае едната страна на планината, за да се изгради паркинг, и след това отгоре да се прекара мост. Но това предложение би повлияло значително на ландшафтаизгледите наоколо и самия град. Анджело Саламоне и Росела Ди Бари предложили холистичено решение, което да осигури необходимите услуги, но и подобряване на района.

garaj

Под новата структура районът ще бъде озеленен и ще служи като естествен амфитеатър за концерти и събирания. Зелен покрив пък ще покрие останалата част от структурата, която се пада на нагорнището, и ще служи като пешеходна връзка през каньона. Там ще има пространство за информационен киоск, услуга за споделени велосипеди и др. Очаква се гледките от моста и новите пешеходни зони да бъдат „безпрецедентни“ и да привличат хората в района, за да се насладят на пейзажа.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: