pixel

Строители скочиха срещу тунела при Кресна

put

Основните браншови организации и водещи преподаватели в областта на пътното строителство се обявиха срещу изграждането на 15-километров тунел на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Строителството му е нецелесъобразно, нереалистично и икономически необосновано, смятат експертите. Според тях няма българска фирма, която да може да построи съоръжението, а в Европа само 2-3 компании имат опит с такива тунели.

Българският строителен бранш настоява да се работи по идейния проект на италианската компания SPEA от 2001 г. Вместо тунел той препоръчва разширяване на сегашното трасе и изграждане на виадукти и мостове за преодоляване на планинския терен.

“Тунелът няма да може да се построи срещу предвидените 1,1 млрд. лв., а ще струва най-малко 1,5 млрд. лв.”, каза шефът на строителната камара Иван Бойков.

“Никой не си е мечтал да строим такова голямо, скъпо и тежко за строителство съоръжение. Просто навремето, когато се приемаше екодокладът, заради настояването на природозащитните организации бе приет вариантът с голям тунел”, обясни пред “Труд” бившият шеф на пътната агенция Лазар Лазаров.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: