pixel

Само два кандидата за ремонта на част от бул. „Витоша

Витошка

Източник: capital.bg

Надпреварата за обществената поръчка на втората пешеходна отсечка по бул. „Витоша“ – от ул. „Неофит Рилски“ до ул. „Солунска“, ще бъде само между две фирми. Толкова са подадените оферти в Столичната община за изпълнението на проекта до изтичането на срока, който бе 25 януари. Кандидатствалите участници са „Трейс София“ АД и обединение „Красива София“ със съдружници „СК-13“ и  „Пътсрой“ АД – дъщерно дружество на „СК-13 холдинг“АД. Прогнозната стойност на поръчката е 1.5 млн. лв.

Първо ще бъдат разгледани техническите предложения на участниците в търга, а след това предстои да бъдат отворени и техните ценови оферти. От последното всъщност зависи в по-голяма степен оценката на участниците, тъй като предлаганата цена е с най-голяма тежест при цялостната оценка – 65 точки. Максималният срок, който Столична община е заложила за изпълнението на проекта, е само 70 дни от деня на сключване на договор с избраната компания.

Първи стъпки

Разработеният архитектурен проект за частта от пространството, който обхваща участъка от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Солунска“ с обща площ около 12 хил. кв. м, е направен от общинското дружество „Софпроект – ОГП“ и архитектурното бюро „Булархарт“ на проф. д-р арх. Тодор Булев. Изпълнителят на първия етап от пешеходната отсечка до ул. „Неофит Рилски“ беше турската компания „Доуш иншат ве тиджарет“, която извърши ремонта успоредно със завършването на втория метродиаметър. За третата част от булеварда, която стига до Съдебната палата, предстои задание за проектиране.

Поглед в бъдещето

Покрити места и зелени пасажи, оформяне на зони за разходки и събития, които ще бъдат разположени върху покрита еднородна настилка, предвижда проектът за реконструкцията на булеварда. Също така релсите и бордюрите ще изчезнат и ще се появят пейки и места за улични артисти. Булевардът ще бъде разделен на три успоредни по дължина части, като първата ще бъде до витрините на магазините и кафенетата, до нея ще бъде зоната за разходки и накрая – вътрешната част, където ще се намират покритите места за почивка. Там е предвиденото място за провеждане на различни събития. На две от пресечките на булеварда – тази с ул. „Денкоглу“ и с ул. „Парчевич“, ще бъдат оформени кръгли площади, което ще стане възможно след затварянето на двете напречни улици и трансформирането им в тупици.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: