pixel

Строителството излиза от криза 2014-а

строителство

Източник: fakti.bg

Строителният сектор в България ще излезе от кризата най-рано през втората половина на 2014 г., прогнозира инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България по време на среща на федерации от региона. „Очакваната строителна продукция за 2013 г. е за около 6 млн. лв., което сравнено с 2008 г. е голям спад”, сравни инж. Глосов.

Ситуацията в строителния бранш в съседна Румъния и в Кипър също не е добра. „Румънските фирми изпитват затруднения. През 2012 г. преживяхме два парламентарни вота, което оказа своето влияние. Скоро Германия ще отвори пазар за 5 милиона работници. Така строителните асоциации от региона заедно с Унгария и Полша могат да си помогнат, за да се изградят ясни и точни правила как ще се случва процесът”, казва Лауренцио Плошчану, председател на Румънската асоциация на строителните фирми.

„При население от 800 000 души Кипър има 3000 строителни фирми. В момента текат усилени дискусии с местните синдикати за промяна на условията за заплащане. Минималното възнаграждение на строител при нас без осигуровките е 1806 EUR”, заяви Костас Рушас, президент на Кипърската федерация на строителните фирми.

Домакин на срещата, на която бяха обсъдени редица въпроси, свързани със състоянието на строителния пазар в Европа, развитието на публично-частното партньорство, сертифицирането на работниците, беше Венелин Терзиев, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) и заместник-председател на Камарата на строителите в България.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: