pixel

Борисов освобождава шефа на енергийния регулатор Ангел Семерджиев

ангел семерджиев

Източник: dnevnik.bg

Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерския съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщи правителствената информационна служба.

Семерджиев сам е подал оставка заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Заради забавянето България е заплашена да плаща глоби по 8448 евро на ден.

По-рано днес при посещението си в Сопот премиерът предупреди, че „до края на деня  доста хора ще бъдат уволнени“. Междувременно стана известно, че по искане на Борисов оставка е подал и образователният министър Сергей Игнатов заради нарушенията във фонд „Научни изследвания“.

Очаква се новият председател на регулатора да бъде обявен също в сряда. Премиерът все още обмислял кой да поеме поста, информираха източници от ГЕРБ.

Семерджиев ще напусне поста си заради забавени промени в наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правилата за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Брюксел изисква промените, които трябва да пренесат в българската нормативна уредба европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За последните шест месеца Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, се казва в съобщението на правителствения пресцентър. В него на регулатора се напомня да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от Брюксел.

Семерджиев оглави ДКЕВР през септември 2009 г. по предложение на тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков. Петгодишният му мандат изтичаше през 2014 г. Преди това е бил изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ и член на ДКЕВР с ресор природния газ.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: