pixel

Редизайн на Tokyo Olympic Stadium от Заха Хадид

Zaha Hadid

След като архитектурното студио Zaha Hadid Architects (ZHA) беше обявено за победител в международния конкурс за дизайн на новият японски национален стадион, предложената от тях концепция бе посрещната със смесени чувства и реакции, предизвиквайки известна полемика.

Призиви за рафиниране на силно изразеният скулптурен ефект на проекта, предвид отдалечаването от основния контекст, бяха отправени от заинтересованите страни, както и от някои от най-авторитетните имена в съвременната архитектура.

На извънреден симпозиум, организиран от известния архитект Fumihiko Maki и предаван наживо онлайн, оригиналната концепция на ZHA бе разкритикувана като неизпълнима, предвид огромния размер на структурата и недостатъчното място, отделено за нея.

В резултат на това, дизйнерското студио представи изцяло обновен проект с очевидно преработен дизайн, който покрива напълно изискванията на поръчителя с капацитет от 80 000 места. Това, задно с всички удобства и съоръжения обезпечава дългогодишна експлоатация, елиминирайки нуждата от допълнително застрояване или подобрения след приключването на Олимпийските игри.

Покривната конструкция е максимално олекотена в новия дизайн, предвид употребата на свръхлеки и устойчиви на опън материали. С оглед на оптималното и гъвкаво използване на това скъпо и грандиозно съоръжение, освен за Олимпийските игри през 2020 г, стадионът е предвиден също и като база за провеждане в дългосрочен план на най-различни мероприятия, като междуучилищни спортни състезания, спортни първенства, турнири по ръгби, концерти и изложби. Новото олимпийско чудо ще бъде свързано с околния свят посредством извита аркообразна рамка, която го опасва изцяло.

Zaha Hadid

Източник: arhitektura.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: