България няма да спира строежа на „Южен поток

jugen potok

България ще трябва да съгласува с Европейската комисия подготвяните поправки в Закона за енергетиката. С тях морската част от проекта „Южен поток“ се изключва от еврозаконодателството.

Това стана ясно след среща в Брюксел между енергийния еврокомисар Гютнер Йотингер и българския икономически министър Драгомир Стойнев.

„Европейската комисия е обезпокоена от подготвяните промени в българския закон за енергетиката, които биха изключили части от газопровода от европейското законодателство“, каза пред „Труд“ Сабине Бергер, говорител на енергийния комисар.

Тя допълни, че разговорите между Йотингер и Стойнев ще продължат, като задължително ще има среща между двамата преди гласуването на второ четене на поправките, предложени от БСП.

Пред журналисти в Брюксел Драгомир Стойнев заяви, че строителството на газопровода у нас ще продължи. Той заяви, че българската опозиция умишлено е заблудила Йотингер за въздействието на законопроекта върху „Южен поток“.

Министърът увери, че е предоставил достатъчно информация на еврокомисаря, че България не нарушава европейската правна рамка. „Газовата директива важи за територията на ЕС. Тя не може да важи за газопровод, който идва от трета страна и завършва на втория километър на българска територия“, каза Стойнев. „Технически е невъзможно достъп до тръбата на трета страна на 300-400-500 метра или дори на 50 метра дълбочина под морското равнище“, каза министърът.

Той допълни, че комисарят Йотингер бил информиран от опозицията, че терминалът ще бъде на 20-ия километър.

„Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и „Газпром“ са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставките на природен газ за Европа“, каза още министър Стойнев.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: