pixel

Чистият въздух у дома е най-важната съставка за здравословен комфорт

ХОВАЛ БЪЛГАРИЯ

hoval

Ние прекарваме повече от 80% от времето си на открито и правим около 15,000-20,000 вдишвания на ден. Но знаете ли, че замърсяването на въздуха във Вашия дом, офис и в училището на Вашето дете може да бъде до 100 пъти по-вредно от това навън.

Въздухът в нашите домове, офиси и училища има огромно значение за нашето здраве. Ако нямате подходяща вентилация, всички тези вредни вещества се задържат във Вашия дом и вие сте тези, които ги вдишвате.

Сградите сега и в миналото

„“Строителството на плътно затворени сгради през последните две десетилетия направи много по-лесно натрупването на влага и прах“ отбеляза доктор Дъглас Докъри от университета Харвард. В миналото, лошата изолация и не толкова плътни прозорци в домовете, позволяваха изобилие от естествена вентилация. В днешно време топлоизолацията става все по-ефективна в съвременните сгради. От една страна това спестява енергия. Но от друга страна, добрата изолация предотвратява обмена на въздуха, който преди навлизаше в пропускливата ограждаща конструкция  на сградата и старите прозорците.

Здравето – най-голямото ни богатство

hoval

Един възрастен дневно прави около 22 хиляди вдишвания, поглъщайки между 15 до 20 хиляди литра въздух. С всяко вдишване поемаме между 40,000 и 75,000 прахови частици. Един грам прах съдържа 700 милиона различни молекули, които могат да представляват огромна заплаха за Вашето здраве. Същото важи и за нашите деца, ако не се осигури добро качество на въздуха, ги предразполагаме към алергии и дори астма.

Миниатюрните частици и микроби, които се движат във въздуха на Вашия дом, могат да предизвикат симптоми на алергия и да причинят други неудобства, като например главоболие. Ако децата Ви имат алергии или астма, вентилацията е от решаващо значение.

Обикновената вентилация може да доведе до кондензация, прекалено количество влага и високи нива на въглероден диоксид във Вашия дом. Какво означава това?

hoval

Въздухът натрупва различни замърсители – главно издишания въглероден диоксид от нас, прах и акари,  дори плесенни спори. Ако има пушачи в къщата  – отровните вещества, които се насищат в мебелите на Вашия дом могат да бъдат освободени по всяко време.

Домашни акари:

Въздухът издишан от хората и недоловимия процес на потене повишава влажността на въздуха. Водната пара се разнася върху студените повърхности, например прозорците и ъглите на стаите. Влажните повърхности са хранителни вещества за акари, които са причинителите на алергии. Плесенните спори атакуват храната. Продължителен период от време, прекаран на място с лоша вентилация, може да бъде изключително вредно за организма. Това може да предизвика сънливост, главоболие, замайване, понижено внимание, слабост, умора, гадене , отпадналост и дори депресия. Понякога тялото също може да реагира като раздразнение на очите и дихателните пътища, а дори сърдечна аритмия. Вентилацията трябва да премахне влагата причинена от дишане, гладене, готвене, изсушаване на прането и присъствието на различни миризми, които има в затворените жилищни помещения.

От колко пресен въздух се нуждаем ?

Общото правило е, че в рамките на един час, въздухът в хола има нужда да бъде заместен: Количеството на подавания пресен въздух се изчислява на база на обема на помещението или по 30 m3/h на човек в стаята (ако тези две числа са различни, изберете по-голямото). Например: Хол с площ  от 20 кв.м. изисква 50 m³/h пресен въздух, а в спалня за двама – 60 m³/h. Малко по-различно е изчислението за помещения, където трябва да се засмуква „замърсен“ въздух като кухни, бани и др.  Например в банята са нужни минимум 50 m³/h, в кухня с електрическа печка, трябва да се засмукват поне 50 m³/h, а ако уредът е на газ – 70 m³/h. Индивидуални изисквания има за всекидневна с камина, котелно, перално или помещение за сушене – трябва да бъде обсъдено с проектант. Трябва да проверите дали вентилацията е достатъчна като измерите влажността на въздуха в помещенията на Вашия дом през зимата. Ако количеството влага е максимум 50-60%, това означава, че вентилацията функционира правилно.

Училищата и способността да учим

hoval

Често класните стаи не са добре проветрени и по този начин не може да се гарантира добро качество на въздуха и да се осигури  нужната среда за Вашите деца. Класните стаи се характеризират с това, че има много ученици на квадратен метър. Това често води до повишаването на CO2 и до лошо качество на въздуха в помещенията.

Това може да причини на учениците главоболие, липса на концентрация и неестествена умора. Също така, могат да се появят проблеми и ако стаята се проветрява чрез отварянето на прозорци.

Изследвания от Датския технологичен университет показва чистата връзка между качеството на въздуха, температурата на въздуха и участието на учениците. Участвалите в теста от Датския университет показват, че чрез създаване на механична вентилация, температурата може да бъде приблизително намалена от 25°до 20°C, което води до увеличение на активността и ефективната работа на учениците до 10%.

Друго изследване на д-р Ричард Шаугенси от университета Тулса, смята че е възможно да предвиди представянето на учениците в класната стая. Това е така, защото той открива връзка между хладния свеж въздух и по-добрите резултати в тестовете. „“Подобряването на вентилацията и внасянето на пресен въздух понижава температурата в класната стая и значително подобрява способностите на учениците“, сподели Шаугенси.

Възможно ли е качеството на въздуха да влияе отрицателно на Вашата продуктивна работа в офиса?

hoval

Друго проучване на  Харвард открива,че вътрешният климат има огромно значение върху нашата работа. Участниците, които са били подложени на теста пи различни ситуации и задачи от обикновени леки задачи, до кризисни ситуации.

Резултатите показват, че при недостатъчно свеж въздух, вниманието, креативността и производителността на служителите, драстично намалява.

Какво е решението?

hoval

Най-доброто решение е интелигентна вентилационна система, чрез която няма да е нужно да се отварят и затварят прозорците за проветрение, а чрез нея винаги ще има достатъчно пресен и филтриран въздух, винаги в добро състояние, без значение от сезона или външната температура. Препоръчва комфортна вентилация HomeVent®, която оползотворява (рекуперира) топлината от засмуквания въздух, но също така възстановява влажността (рекуперация), а това е нещо, което конвенционалните системи не могат да направят.

Филтърът за инсекти премахва насекомите и по-големите части от пресния въздух. След това  фин филтър (с клас F7) пречиства въздуха от полени, замърсители, фин прах и гъбични спори. Когато въздухът достигне вътрешността на сградата, (стаи, дневна, спални), той вече е чист. Застоялият въздух в помещенията, нежеланите частици и миризми се отстраняват чрез засмукане на въздух от помещенията, където той се задържа и където има излишна влага – бани, тоалетни, кухни, гардероби, складови и мокри помещения. Тъй като вече няма нужда да отваряте прозорците за проветряване, шумът също остава навън.

Спестяване на инвестиционни разходи

Технологията, която възстановява топлината и влажността, прави апаратът HomeVent® изключително икономичен. За сравнение, добрите конвенционални системи достигат ефективност на оползотворяване (рекуперация) на топлината до 90%. А HomeVent®  достига над 130% с патентованата си операционна концепция. Резултатът е приятен вътрешен климат.

Системата HomeVent®  значително подобрява енергийния баланс в домовете. Тя спестява много повече енергия, отколкото изразходва за експлоатация. Количеството на въздуха се регулира от контролер с тъч дисплей, разположен в дневната, който разполага с много различни режими на работа и следи автоматично зададените параметри. Два ниско енергийни вентилатора работят напълно икономично и безшумно, за да се подаде пресен въздух в стаите, който не съдържа полени и прах, а ненужния застоял и влажен въздух се транспортира навън.

Ако статията за здравословния вътрешен климат Ви е харесала, моля споделете!

Свържете се сега с експерт на Hoval и вземете най-доброто  решение  за Вас или Вашите клиенти: [email protected], 0884 950 886

Ховал

Hoval проектира и произвежда цялостни системи за отопление на жилищни и нежилищни сгради, като кондензни газови котли, газо-нафтови котли, котли на биомаса, термопомпи, слънчеви колектори, бойлери и буфери, както и широка гама от вентилационни рекуперативни системи и децентрализирани климатични апарати. Централата на Hoval е във Вадуц, Княжество Лихтенщайн. Днес Hoval предлага широка гама от отоплителни, вентилационни и климатични системи, които участват в комплексни и индивидуални системни решения с оптимален комфорт за всички видове сгради.

Прочетете също: