pixel

София тех парк“ вече си разчиства терена

sofia techpark

Разчистването на терена за бъдещия технологичен парк в София може да започне. Държавната компания “София тех парк” вече е сключила договор с фирма, която да събори сградите на бившето военно поделение край бул. “Цариградско шосе” в София и да освободи терена за сградите на новия парк. Това става ясно от информация в регистъра на обществените поръчки.

Работата по технологичния парк в София започна в средата на 2012 година. Тогава бившите казарми на 4-ти километър в столицата бяха прехвърлени от Министерството на отбраната към това на икономиката. По-късно теренът от общо 270 декара беше предоставен на новосъздадената държавна фирма “София тех парк”. В парка трябва да има лаборатории, офиси, бизнес инкубатор за създаване на нови фирми, посетителски център и др. Всичко това трябва да бъде построено до края на 2015 г. За целта са отпуснати 50 млн. евро от оперативната програма “Конкурентоспособност”.

Досега по проекта са сключени договори за около 5,5 млн. лева. Най-голяма е сумата за разчистване на терена. Това е и първата приключила поръчка, свързана пряко с построяването на парка. Останалите са за консултантски услуги, инвеститорски контрол, самолетни билети, охрана.

В момента текат няколко големи търга за изграждане на различни части от парка, сред които иновационен форум, лаборатории и офиси, експериментариум, посетителски център, техническа инфраструктура.

От Министерството на икономиката, което управлява програма “Конкурентоспособност” и е принципал на компанията “София тех парк”, все още определят проекта за технологичен парк като рисков, тъй като не са сигурни, че работата по него ще бъде свършена до края на 2015 година.

Наематели

В рамките на проекта “София тех парк” ще бъде построен и център за забавление и спорт – “Колайдър активити център” , на българските производители на катерачни стени “Уолтопия”. За планираната инвестиция от 15 млн. лева компанията вече получи сертификат за инвеститор клас “А”.

Освен “Уолтопия” още две компании заявиха намерения да работят в непостроения все още технологичен парк – софтуерната “Хемимонд” ще развива облачни услуги, а германската ZMDI смята да премести там развойната си дейност.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: