pixel

Новата вълна софийски молове идва наесен

ring mall

Макар и с известно закъснение тази есен се очаква последната вълна от разрастването на софийския пазар на търговски площи. Тя идва с откриването на три нови мола – два в западната част на града – Plaza West и Mega Mall, и един в южната – Sofia Ring Mall до магазина на IKEA. Данните представи мениджърът „Търговски площи“ в Colliers International Боряна Пенева, според която очакваното разрастване на софийския пазар ще е финално и той ще навлезе в зрялата си, наситена откъм площи фаза. Нови проекти на този етап не са планирани и започвани. Единственият нов търговски център тази пролет ще е в Плевен, където за април е насрочено откриването на „Панорама мол“.

С висока заетост

С 268 кв.м площ в моловете на 1000 жители София все още е сред умерено наситените с търговски площи градове в страната, отчитат от Colliers. По данни на компанията, макар и отварянето на Bulgaria Mall и Paradise Center да доведоха до ударно предлагане на търговски площи в началото на 2013 г. (над 110 хил. кв.м общо), заетостта остава висока, а наемите стабилни. Средно за софийските молове тя е 85%, а при някои от утвърдените проекти е над 98%. От Colliers посочиха като изключение City Center Sofia, където празните площи са видим проблем, но обясниха, че вече се работи по репозиционирането му на пазара.

Данните на Colliers показват, че средният наем за магазин от 100 кв.м в софийските молове се задържа на 30 евро/кв.м поредна година. При търговските улици дори нараства покрай обновяването на бул. „Витоша“, откриването на метростанции в близост и настаняването на големи знакови наематели като H&M миналата година. Така, ако през 2011 г. наемите на търговската улица са паднали до най-ниското си ниво от 25 евро/кв.м, през 2013 г. са достигнали средно 37 евро/кв.м. Намаляват и свободните обекти – от 20% в началото на миналата година до 10% в края. Според Боряна Пенева въпреки настаняването на много заведения на софийския булевард той остава основно търговска зона, като модните марки са 44% от наемателите там.

С известно закъснение

Въпреки че видимите белези още са малко, и софийският пазар показва насищане с търговски площи. Най-големият проект – Paradise Center (80 хил. кв.м отдаваема част), отвори миналата пролет след неколкомесечно забавяне и на два етапа, тъй като част от наемателите нямаха готовност за новите си обекти. Сега към поредно отлагане върви Mega Mall в квартал „Люлин“, но липсва информация за очакваната заетост и планираната дата за откриване. Според източници от пазара около търговския център се очертават и проблеми със супермаркета, тъй като заради забавянето на проекта досегашният наемател Carrefour иска разваляне на договора. За есента се отлага и откриването на Sofia Ring Mall. От Colliers, които отдават магазините в търговския център, потвърдиха, че отварянето ще е през втората половина на годината. Според наематели причината е трудната реализация на площите в условията на свит пазар. Боряна Пенева обаче увери, че молът ще отвори с поне 75-80% отдадени магазини. През септември ще отвори и Plaza West на западната дъга на околовръстното шосе, където ключовите имена са Carrefour, кино „Арена“ и спортната верига Decathlon. Според Таня Косева-Бошова, представител на компанията – инвеститор в проекта, вече са подписани договори за близо 70% от площите, а към датата на отварянето се очаква да са отдадени 85-90%. Тя посочи, че есенните месеци са оптимален вариант за отваряне на търговския център, тъй като заедно с последващите коледни празници ще осигурят силен сезон и добри обороти на наемателите.

Източник: capital.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: