Брюксел поема преговорите за „Южен поток“

uijen potok

Предоговарянето на споразуменията между Русия и държавите, през които преминава газопроводът “Южен поток”, ще се извърши от Европейската комисия. Това съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев след работната закуска, на която еврокомисарят Гюнтер Йотингер свика Стойнев и колегите му от Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия. Стойнев съобщи, че това е било предложение на България, с която са се съгласили колегите му.

Министърът съобщи още, че Йотингер очаква тези дни официални писма от споменатите държави, с които го упълномощават да води преговорите от тяхно име.

Европейската комисия обяви през миналата седмица, че предварителните споразумения с Русия нарушават европейското законодателство и ако не бъдат променени, срещу страните нарушителки може да започне наказателна процедура. Москва отговори уклончиво, че е склонна да води преговори по повдигнатите въпроси.

Самият еврокомисар обяви след срещата, че Европейската комисия не е против проекта “Южен поток” и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа.
“Искаме обаче да гарантираме, че европейските правила, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани. Европейската комисия ще играе ролята на адвокат на страните членки”, подчерта Йотингер.

Драгомир Стойнев обяснил на еврокомисаря, че “Южен поток” трябва да получи същото разрешение (дерогация) от Брюксел, каквото има за “Северен поток” – трети страни временно да нямат достъп до тръбата. “България няма да се откаже от “Южен поток” и този проект ще се случи”, каза Стойнев.

Йотингер категорично отрече Еврокомисията да е проявила повече благосклонност към “Северен поток”. Той обясни, че за него все пак са поискани и получени временни отстъпки от европравилата, каквито никой не е искал за “Южен поток”.

ЕКСПЕРТИТЕ

“Най-важното е, че тези преговори ще започнат и че за първи път от много години Европа заема подобаващото  се място в преговорите с Русия. Тъй като Русия предпочиташе досега да води преговорите поотделно със страните членки”, коментира пред БНР енергийният експерт Атанас Тасев.

“Този проект беше замислен като геополитически и продължава да бъде такъв, така че тук няма никаква икономика, има само политика, защото от икономическа гледна точка този проект е безумно скъп.

Както виждате, Русия харчи страшно много пари да докаже пред Европа, че е надежден доставчик на газ”, каза още Тасев.

“Преговорите могат да продължат много дълго време, но се съмнявам, че преференциите, които се очакват, ще бъдат дадени на “Южен поток”, коментира също пред БНР енергийният експерт Христо Казанджиев.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: