pixel

Истанбул започва строителството на най-голямото летище в света

истанбул

Източник: investor.bg

Турското правителство подписа споразумението за изграждането на третото летище край Истанбул, което ще бъде най-голямото в света, съобщават световните агенции.

Съоръжението ще се строи от консорциум от 5 компании, оглавяван от Limak Holding AS. В него участват още компаниите Mapa, Kolin Insaat и Cengiz Insaat.

Процедурата за строителството на летището беше обявена в началото на тази година. Оферти се приемаха до началото на май.

Строителят на летището, освен, че ще го изгражда, получава и правата да бъде негов оператор за 25 години.

Строителството на съоръжението ще глътне около 10 млрд. евро, изчислява турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Годишният му капацитет се предвижда да бъде 150 млн. пътници, а целта е до средата на 2020 г. той да бъде увеличен до 160 млн. пътници годишно, но след като започнат да функционират всички 6 писти, съобщава Wall Street Journal.

Държавата поема ангажимента да гарантира нивата на трафика през летището, както и на тарифите за определен период от време.

Първата фаза на проекта се очаква да бъде приключена 42 месеца след подписването на споразумението. Първоначалният капацитет на летището след приключването на първия етап от строителството се планира да бъде 90 млн. пасажери.

Интерес към съоръжението имаха още турската компания IC Ibrahim Cecen Yatirim Holding AS заедно с германския оператор на летища Fraport AG. Двете компании оперират летището в Анталия.

Очаква се новото летище на Истанбул да осигури 100 хил. работни места. Само със строителството обаче ще са заети малко над 5 хил. души.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: