pixel

Площад ”Тройката” в Бургас ще бъде ремонтиран

Бургас

Източник: dir.bg

Пет милиона лева получи община Бургас по проекта „Зелена и достъпна градска среда” по Оперативна програма „Регионално развитие”. Парите са за основния обект на общината – площад „Тройката”. Това каза пред „Фокус“ зам.-кметът Атанаска Николова.

По проекта „Зелена и достъпна градска среда” са одобрени всички обекти на общината по подадения проект, които са на стойност малко над 13 милиона лева.

В близките дни ще бъде пусната обществена поръчка за изпълните на обновяването на площадното пространство и на подземната улица. Със собствени средства община Бургас ще финансира изграждането на подземната улица, която ще е в района на площада и ще свързва улиците „Гурко” и „Христо Ботев”, припомни Николова.

„Парите в рамките на тези 5 милиона са осигурени за основния обект на общината – площад „Тройката”. Останалите допълнителни седем обект, които са включени в проекта, са одобрени под условие, и са за втората част на ул. „Александровска”, ул. „Богориди”, ул. „Батенберг”, старата част на Морската градина и за няколко спортни площадки. Тяхното финансиране ще бъде осигурено при освобождаване на финансов ресурс по оперативната програма”, каза Атанаска Николова. Всички обекти са с готови техническите инвестиционни проекти.

Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъде един от акцентите в новата визия на площад „Тройката“.

Площадът, който носи името си от историческият символ на площада от 1934 г. – висок електрически стълб с три лампи, превърнал се в един от основните символи на града и нарицателно за площада, ще бъде възстановен в съвременен вариант чрез нови 13 – метрови осветителни стълбове.

Около Културния дом на НХК ще има нова градинска площ с атрактивно осветление. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена като водната струя ще наподобява морска вълна.

Една от идеите в проекта е малки пластики в тревните площи да възпроизвеждат характерни за града символи. Проектът предвижда още максимално запазване и обогатяване на зелените площи и на едроразмерната растителност, както и поставяне на каскадни цветарници.

Предвидено е изграждане на подземна улица под площада, която ще свързва улиците „Княз Борис I“ и „Ген. Гурко“, като целта е транзитно и безконфликтно преминаване на автомобилния трафик под пешеходните пространства и свързването на западните жилищни квартали с Приморския парк.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: