pixel

Осигурени са 35 млн. лв. за ”Арена Бургас”

arena-burgas

Министерският съвет пренасочи парите, предназначени за реконструкция на Зимния дворец на спорта в столицата, към строителството на „Арена Бургас“. Всички 35 млн. лв. отиват за изоставената след „кота 0“ зала край морето, която ще се строи от обединение „Дворана“, съобщава „Сега“.

Обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец беше спряна миналия месец.

„През изминалите години проектът за Зимния дворец не е реализиран поради възникнали административни процедури и производства. В резултат на това предоставените средства са вложени по банкови сметки на „Академика 2011″ и не могат да бъдат използвани за друга цел. Целесъобразно решение в създадената ситуация е средствата да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект“ – се казва в решението на правителството.

Проектът за бургаската зала, намираща се на мястото на военно поделение в кв. „Изгрев“ започна през 2014 г. Тогава кабинетът на Пламен Орешарски отпусна на общината 5 млн. лв. Направена бе и първа копка, на която присъства вицепрезидентът на Международната спортна федерация по лека атлетика Сергей Бубка.

Идеята бе да се строи до „кота 0“, след което проектът да се замрази до потвърждение за осигурен финансов ресурс. Самият конкурс за изпълнител бе спечелен от обединение „Дворана“, което предложи цена от 38.4 млн. лв. с ДДС.

„Арена Бургас“ трябва се изгради върху терен от 46 254 кв. м, а капацитетът ще е 6500 зрители. Замисълът е залата да бъде съобразена със спецификата за лека атлетика, за да може Бургас да кандидатства за европейското първенство през 2019 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: