pixel

5 общини строят пречиствателни станции

prechistvatelna stantzia

Още пет общини – Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос, ще изграждат пречиствателни станции по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г., съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Процедурата е с бюджет 116 млн. лв. Проектите са били одобрени за финансиране от ОПОС и предстои местните управи да разгледат проектите предложения за изграждането им.

Пречиствателните станции на Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос са част от т. нар. ранни проекти във водния сектор, които ще осъществят плавен преход от старата към новата европрограма.

Общините Банско, Варна, Видин, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол вече са представили предложенията си за изграждане на пречиствателни станции и ВиК. Те започнаха проектите си в първия програмен период и сега предстои да ги довършат със средства от новия.

Предвиденият финансов ресурс за тях е 234 млн. лв. Инвестиционните им намерения са в процес на оценка.

Проектите на други четири общини чакат одобрение – Добрич, Асеновград, Плевен и Пловдив, чиято стойност е 402 млн. лв.
„Надявам се, че в рамките на тази година те ще могат да започнат изпълнението на дейностите“, посочи министър Василева. Изпълнени са 282 проекта и са разплатени 3,452 млрд. лв.

Изградени са 34 нови пречиствателни станции, а 16 са реконструирани. Положени са над 2600 км ВиК мрежа, обслужваща над 890 000 жители, припомни тя.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: