pixel

Зелена светлина за автомагистрала ”Черно море”

am cherno more

Изработването на проект за автомагистрала „Черно море“ ще се финансира по новата програма „Транспорт“.

Това стана ясно от думите на Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в транспортното министерство, съобщава „Капитал“.

Във ведомството са постъпили 13 формуляра за кандидатстване, като един от тях е за „Черно море“, допълни Василева по време на конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“.

Вносител е Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, която е пред закриване. Функциите й ще се поемат от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Идеята за магистрален път, който да свързва Варна и Бургас е на поне 45 години. Заради липса на финансиране обаче и заради приоритетното завършване на съществуващите магистрали строежът му все се отлага във времето.

„Черно море“ (малко над 100 км) е част от паневропейски транспортен коридор 8 (Драч – Тирана – Скопие – София – Бургас – Варна) и поради тази причина може да кандидатства за евросредства. Заради ограничения ресурс от 570 млн. евро за пътища за целия програмен период обаче проектът ще получи пари само за подготовка.

Шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров коментира, че пътят Варна – Бургас остава в дъното на списъка с пътни приоритети, съобщава dir.bg.

Най-голямото предизвикателство несъмнено е магистрала „Хемус“, посочи той. Сред топ проектите с европейско финансиране пък се нареждат тунела под Шипка и втория етап от обхода на Габрово (ще се финансират по програма „Транспорт“), както и изграждането на 4-лентов път след Драгоман и преди Сливница (част от пътя София – Калотина). За втория проект през есента ще се кандидатства за пари от механизма „Свързаност на Европа“, каза Лазаров.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че като цяло 2016 г. няма да е лесна година, заради прехода от един към друг програмен период, и допълни, че вероятно годината няма да е така пикова в строителството, както 2015 г. 2016 г. ще бъде годината на презареждането, посочи Павлова.

За 17 000 км пътища ще се плащат винетки и тол такси, стана ясно още от думите на регионалният министър.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: