pixel

Хотел Refugia е защитено еко-кътче в Чили

чили

Източник: greentech.bg

Сегашното време на годината е отличен сезон за пътуване до Чили и почивка там – а хотел Refugia може да бъде мястото, което най-много си заслужава да се посети в търсене на свеж въздух, отдих и чиста природа. За него разказа еко-блогът Inhabitat. Разположен на полуостров Рилан на остров Чильо в южната част на Чили, Refugia е защитено убежище сред скалистото крайбрежие. Проектиран от Mobil Arquitectos от Сантяго, този хотел се вписва в пейзажа, свеждайки до минимум въздействието си върху околната обстановка. При проектирането му са заложени пасивен соларен дизайн и силна изолация, за да се сведе до минимум използването на енергия. Гостът може да се наслади на прекрасна панорамна гледка от вътрешността на удобните шезлонги, да си направи разходка с лодка, да поязди коне, да попътува или просто да се любува на природата.

Mobil Arquitectos са потърсили начин да остават минимален „отпечатък“ върху топографията на местния ландшафт. Затова хотелът е „кацнал“ като мост върху четири бетонни колони. Дизайн е замислен така, че да максимизира светлината, пространството, небето и перспективата. Времето на остров Чильо е капризно и може да премине от слънчево към ветровито и мъгливо само в рамките на час. Затова хотелът е проектиран като защитено убежище, в което гостите да могат да се насладят на промените в пейзажа и да наблюдават природата. Обширни стъклени фасади, естествени материали като дърво и защитени външни пространства насърчават контакта с околната среда.

хотел

За да се постигне желания ефект с минимум използване на енергия, архитектите са заложили на пасивен слънчев дизайн и са ориентирали сградата и прозорците така, че най-добре да се възползват от наличното слънце. Прозорците със северно изложение са намалени и засенчени, а южните имат максимално голям изглед. Подово отопление, вградено в бетонните подове, движи топлина из цялата сграда през зимата. През лятото се разчита на кръстосана вентилация и засенчване за запазване на хладината. Системи за повече дневна светлина и енергийно ефективни механични системи също спомагат за намаляване на потреблението на енергия.

пасивна сграда

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: