pixel

Възстановяване има при лукс имотите

imot

Вижда ли се дъното на имотния пазар? Търговците на имоти уж го съзираха още преди две години, но не излязоха прави. През 2013 г. цените продължиха да падат, макар и по-бавно.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериън пропъртис”, специализирана в търговията с ваканционни имоти, продажбите на този вид жилища в морските курорти имат 20% ръст през 2013 г. и леко увеличение на средната цена в рамките на 3-4 процента. Това не важи за апартаментите в планинските курорти, където няма развитие.

Анализатори отбелязват, че през последните година-две офертните цени и реалните стойности на сделките все повече се сближават. При панелните комплекси в покрайнините на големите градове има почти пълно съответствие между посоченото в офертата и цената, на която жилището се купува. Надценено остава преди всичко новото строителство.

Пазарът на луксозни имоти се възстановява по-бързо и през 2013 г. на него е отбелязано леко увеличение на средните цени – в рамките на няколко процента. По данни на “Юник Естейт” – фирма, специализирана в този сегмент от пазара, средната цена на луксозните къщи и апартаменти в столицата е достигнала 1700 евро на квадратен метър, а наемите на такива обекти са около 7 евро на квадрат.

Причината този пазарен сегмент да се развива по-бързо е следната – тук купувачите не разчитат на заеми, най-често това са добре платени мениджъри, отбелязва шефката на агенцията Весела Иванова. Другата голяма група купувачи на такива жилища са чужденците, които работят в България.

Един от мотивите на тези хора да купуват е свързан с понижението на доходността от влоговете. Лихвите по тях падаха през цялата 2013 г. и вече са около 4 процента. В същото време според Илиева доходността от луксозните жилища е пораснала от 6,3% през 2012 г. на 6,5% през 2013 г. и това е съществен мотив за инвестиция.

На обратния полюс са панелките. Например според данните на специализирания сайт за оферти www.imot.bg тристайните панелни жилища в столичния квартал “Надежда” са поевтинели с 16% през миналата година.

Най-вероятната причина за това е, че собствениците им са разчитали твърде много метрото да им помогне да продадат имотите си на по-високи цени и когато това не се е случило, трендът е тръгнал надолу.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: