pixel

Двоен стандарт за зелената такса

vei

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е признала разходите за управление на тока на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), но не и на частните ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“.

Това е записано в доклад на ведомството, с който се налага нова такса за достъп на производителите на слънчев и вятърен ток от 2,45 лв. за мегаватчас. Сумата трябва да се плаща на ЕСО. Според регулатора разходите, за които претендират частните доставчици, са включените от тях в цената на тока. От доклада не става ясно защо ЕСО не е направило същото.

Междувременно регулаторът е обявил, че зелените централи трябва да получат обратно 198,2 млн. лева от ЕСО, ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ заради първата такса за достъп, отменена от съда като незаконна година след приемането . В доклада не пише защо през 2012 г. разходите на доставчиците са признати, а сега не. Става ясно само, че не може да се определи една такса за всички, защото „разходите на трите са с големи отклонения и несъпоставими помежду си“.

Основният мотив държавната ЕСО да получи допълнителната такса е, че има разходи за балансиране на неравномерното производство на вятърните и слънчеви централи. Същият мотив представят и от „Енерго-про“, показва доклада на ДКЕВР.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: