pixel

Стартира строителството на язовир „Пловдивци”

iazovir plovdivtzi

Министърът на регионалното развитие и благоустройството подписа договора за строителство на яз. „Пловдивци“. „С над 47 млн. лв. се решава водния проблем в 30 населени места След 20 години в България отново започваме да строим язовири за питейна вода“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на държавното ведомство.

От страна на изпълнителя договорът беше парафиран от Георги Харизанов.Проектът се финансира чрез заемно споразумение между България и Световната банка по Проект за развитие на общинската инфраструктура. Водният обект се намира на 17 км от гр. Рудозем до с. Пловдивци.
Със строителството му ще се реши проблемът с недостига и качеството на водата в 30 населени места. Близо 40 хил. души ще имат непрекъснат достъп до по-качествена вода, посочи Павлова. Общата стойност на проекта е 47,4 млн. лв. Обемът на изкуственото езеро за питейни води е 2,4 млн. литра, което е 60 пъти повече спрямо дебита на сегашните 67 водоизточници, които захранват населените места. Язовир „Пловдивци“ трябва да бъде построен за 900 дни след откриване на строителната площадка, а крайният срок за завършване е юни 2017 г.
Павлова подчерта, че обектът има и важен икономически ефект за региона на централните Родопи, тъй като по време на строителството ще бъдат разкрити 350 работни места. Фирмата изпълнител е Консорциум „Пловдивци“ с водещ партньор „Зарубежводстрой“ – Русия и партньори „Арема“ (Испания) и „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (България).
Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че с подписването на договора за строителство на язовир „Пловдивци“ и свързаната с него пречиствателна станция за питейни води се слага край на 30-годишната история на водния обект. Първият проект на язовира е от 1982 г. „Радвам се, че днес подписваме един важен проект, чието начало е в миналия век. Това показва, че повече от 20 години сектор водоснабдяване е изоставен и затова смятам, че днес е един важен ден, в който държавата влиза във функциите си осигурява питейна вода на хората“, заяви Павлова.
Тя посочи, че до 2023 г. са необходими над 11,7 млрд. лв. От ЕС по линия на оперативните програми можем да разчитаме на 2,5 млрд. лв. Другият сериозен източник на финансиране са кредитите от Световната банка. Със заема, ратифициран от Народното събрание, вече са разработени и приети 51 регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация в цялата страна, припомни министърът.
Лиляна Павлова информира, че напредва подготовката и на останалите включени в заемното споразумение проекти за изграждане на язовири. Предвижда се строителството на яз. „Луда Яна“ на стойност 50 млн. лв., да започне през пролетта на следващата година. Тогава трябва да стартира и рехабилитацията на стената на яз. „Студена“ с индикативна стойност 30 млн. лв. Министърът подчерта, че стената ще се ремонтира с помощта на водолази, за да не се прекъсне водоснабдяването на Перник и областта. На церемонията по подписването присъстваха постоянният представител на Световната банка в България Тони Томпсън, областният управител на Смолян инж. Недялко Славов, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов и представители на проектантската компания. Представителят на фирмата изпълнител Георги Харизанов, който положи подпис под договора, увери присъстващите, че ще се справи качествено и в срок.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: