pixel

25 млн. лв. за отчуждения по скоростен път на София

severna tangenta

Обезщетенията за земеделските земи по трасето на Северната скоростна тангента на София ще струват общо 25 млн. лв. Европейската комисия ще отпусне 18 млн. лв. от сумата.

Министерският съвет трябва да упълномощи Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да изплати средствата по силата на извънсъдебни споразумения със собствениците на земи, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.
Северната тангента трябва да свързва магистралите „Тракия“ и „Хемус“ с „Люлин“ и пътя за граничния пункт Калотина.
Проектът се финансира с европари, но работата по него се бави именно заради отчуждителните процедури. За да не се загубят парите, пътят трябва да е готов до есента на следващата година. Това обаче е под въпрос , тъй като голяма част от собствениците на имоти по трасето обжалваха ниските според тях обезщетения в съда. Част от делата са насрочени за септември догодина, каза Павлова.
За това ще се върви и към сключването на извънсъдебни споразумения, според които на хората ще се платят по 20 лв. на кв. м.
Ако всички собственици се съгласят на извънсъдебните споразумения, сагата с отчужденията може да приключи в края на януари или началото на февруари и строителството да започне, каза зам. регионалният министър Деница Николова. За всеки случай са предвидени резервни проекти по програмата, които да заменят този за скоростния път на София, съобщава trud.bg.
Инвестиции на обща стойност 360 млн. лв. са рискови по „Регионално развитие“. Резервните проекти са за 270 млн. лв.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: