pixel

Рискуваме 360 милиона лева по проектите от ОП Регионално развитие

evro

„Има риск за 25 от проектите по ОП „Регионално развитие“, на стойност около 360 милиона лева, да не бъдат реализирани до края на 2015 година. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи „Фокус“.

„Следи се ежедневно за това как се изпълняват и за свеждане на риска да не бъдат изпълнени“, каза Павлова. Тя обясни, че причините за това да различни – или договорът за изпълнение за тези проекти е сключен с огромно закъснение, или има подадени жалби по тръжната процедура, или има закъснение в рамките на изпълнението, или за издаването на разрешително за строеж, или просто са замразени заради забавени отчуждителни процедури. „Крайният срок за тяхната реализация е до октомври 2015, но и към днешна дата се вижда, че за изпълнението им има голям риск“, уточни министър Павлова.

Затова днес на Комитета за наблюдение на оперативната програма ще бъде предложен резервен списък с проекти, с които загубата на средства да бъде компенсирана, ако някой от тези проекти не се случи. „В този списък са включени други проекти, които вече са започнали като изпълнение, или могат да се изпълнят в рамките на следващите 5-6 месеца“, каза Лиляна Павлова.

Като най-високо рисков проект тя посочи проектът за северната скоростна тангента, който се бави заради отчуждителни процедури. По думите на ресорния министър, 75 % вече са разплатени по завършените проекти – 751 на брой, от целия бюджет по Оперативната програма, който бе 3 милиарда и 100 милиона лева. Това са реално сключени договори и свободен ресурс няма, съобщава trud.bg.

„В рамките на оставащите 25% за разплащане е сумата от 106 милиона евро, която задължително трябва да се разплати до края на тази година, за да не бъдат загубени средства“, уточни министър Павлова.

Затова усилията на всички са насочени към ускоряване на разплащанията, за да бъде постигнат този размер и да не се губят пари. Лиляна Павлова отчете, че 2014 година е била тежка за оперативната програма и бяха спрени частично парите. Сега тя отправи апел и към ЕК да ни подкрепи. От вчера в Пловдив е одитният екип по програмата. Вече се прави преглед на проектите и коригиране, за да може средствата да бъдат възстановени. И в момента забавени разплащания няма, върви сериозен финансов поток към общините бенефициенти. За да не се губи сумата от 106 милиона евро Лиляна Павлова поиска разрешение от Европейската комисията да бъде позволено да се работи дори и в почивните дни.

В Пловдив днес бе открито ХV-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. Заседанието е и І-то на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Срещата започна с репортаж за успешно завършен проект в община Бургас за облагородяването на остров „ Света Анастасия”.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: