Пазарът на имоти замря

имот

Източник: standartnews.com

Пазарът на имоти замря преди празниците. Традиционно най-силният месец за продажба на апартаменти се оказа един от най-слабите през настоящата година, отчитат брокери. В момента работата ни е свързана основно с наемите, покупки почти няма, каза за „Стандарт“ Орлин Владиков от Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Броят на реализираните сделки с имоти, в това число и със земеделски земи, е спаднал с около 5,6% през годината, отчита Лъчезар Искров, зам.-председател на браншовата организация. Леко повишение на търсенето е имало през третата четвърт на 2012 г. спрямо същия период на предходната година. В момента обаче сделките са по-малко спрямо предишния декември и се сключват основно за имоти, чиято цена е между 40 и 80 хил. евро, отчитат брокерите. Хората търсят най-вече двустайни жилища за собствено ползване, а не за инвестиция. Повечето от клиентите предпочитат апартаменти, които са годни за живеене, без да се налага ремонт, коментират брокери. Намаленото търсене удря най-силно цените на големите жилища, които са паднали най-чувствително по време на кризата. Най-малък е спадът при качествените апартаменти от среден или нисък клас. При луксозните жилища пък почти няма движение на цените, обясни Лъчезар Искров. Очакванията са следващата година пазарът на имоти да се съживи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: