pixel

Банско настоява за отпадане на забраната за строежи в Пирин

банско

Източник: capital.bg

Кметът на Банско Георги Икономов (ГЕРБ) настоява да падне забраната за ново строителство в Пирин. Той занесе лично на премиера Бойко Борисов в сряда подписка от над 8000 жители и посетители на зимния курорт, с която местните се обявяват за изграждането на нови писти и лифтове. „Това са подписите и чрез тях искаме да се чуе думата и на тези, които подкрепят туризма, а не само на „Зелените“, които затварят мостове, затварят улици и повече говорят, отколкото има нещо истинско в техните думи“, изтъкна Икономов в началото на правителственото заседание.

В стил „Юлен“

За кмета на Банско „подкрепата за туризма“ изглежда по определен начин – да се позволи на сегашния концесионер на ски зоната над града да строи нови писти и лифтове. Това е компанията „Юлен“, която е свързвана с мажоритарния акционер на Първа инвестиционна банка  Цеко Минев. „Искаме това, което е определено като концесия, което е определено с териториално устройствения план на ски зоната, просто да се уплътни повече. Това означава още 20 – 30 км писти и още една кабинка. Това би спомогнало много за туризма, за зимния туризъм, за развитието, за региона и за държавата като цяло“, обясни кметът на Банско.

Инициативата е на местния бизнес, коментира пред „Капитал Daily“ Петър Петров от управата на „Юлен“. „Хората там имат консенсус, стават активни и търсят начин за политически натиск“, обясни още той.

Неудобни“ ограничения

Настоящият План за управление на Нaционален парк „Пирин“ забранява ново строителство в планината. Той изтича в края на 2013 г., но заради тежката процедура по изготвянето и одобрението на нов, действието му ще се запази поне още година. „Искаме незабавна актуализация на плана в частта, която забранява новото строителство“, обясни Икономов. Той каза още, че корекцията е допустима и е била одобрена от консултативен съвет през 2008 г., но от тогава нищо не се е случило.

Ако новите строежи в Пирин станат допустими, проектът за допълнителните писти и лифт в Банско ще бъде съобразен с българското и европейското законодателство, с всички екоограничения и ще бъде подложен на обществено обсъждане, каза още Икономов.

Ново строителство в планината не е препоръчително, са обаче изводите в доклад на ЮНЕСКО от тази година. Пирин е част от фонда на световното природно наследство, а статутът му беше под въпрос именно заради ски строителството в планината.

Нов кабинков лифт е в основата на кампанията

Концесията на ски зона „Банско“ от 2001 г. се държи от „Юлен“ – собственост на две офшорни компании и община Банско с 8.32% дял.  Тя е за площ от близо 100 ха, но през 2011 г. екоминистърът Нона Караджова призна, че инвеститорът се е разположил на 165 ха. По-големи от допустимото са пистите „Алберто Томба“ и „Платото 2“, както и новият лифт на „Платото“ от 2010 г.  Близо година и половина по-късно държавата и концесионерът все още спорят има ли нарушение на договора и какво да се прави оттук нататък.

„Юлен“ обаче е решена да строи още съоръжения, най-желаното от които е нов кабинков лифт. Единствената кабинка в момента е тази до Бъндеришка поляна. За по-леките писти над Шилигарника туристите използват автомобилите си. С други думи, планината ще бъде спасена от вредните емисии на колите, обясниха пред „Капитал Daily“ и Икономов, и Петров. Новата кабинка, чиято цена ще е над 10 млн. евро, ще стига именно до Шилигарника. Място за нови писти пък имало в района на „Платото“ 1 и 2, „Шилигарник“ 1 и 2 и Църна могила.

Екоминистърът: Спрете с посредниците

Екоминистърът Нона Караджова коментира след правителственото заседание, че няма никаква представа какъв е проектът за нови съоръжения в ски зона Банско. „Вместо да идват да внасят подписки, нека да организират срещи с неправителствените организации, да си представят проекта пред спортни деятели, туристически асоциации и т.н. А задължението ми като министър е, в случай че се входира проектът, да направим преглед спрямо всички екологични закони. Моята препоръка е да не се използват медиите и тоя, и оня министър за посредник“, заяви Караджова.

Подписката от Банско и исканията на местния бизнес пък са поверени от премиера на икономическия министър Делян Добрев.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: