pixel

Хърватия строи вятърен парк в Далмация

вятърния парк

Източник: btvnews.bg

Международната финансова корпорация (IFC) осигури 38,8 милиона евро за изграждането на вятърния парк Йелинак в Далмация, съобщи Танюг, цитирана от БТА. IFC одобри заеми за 15,4 милиона евро на местния филиал на компанията Acciona Energia, част от глобалния инфраструктурен конгломерат с централа в Испания и една от водещите световни компании в областта на възобновяемата енергия.

IFC осигури още 23,4 милиона евро от банка Уникредит. Вятърният парк Йелинак ще увеличи капацитетите на хърватската вятърна енергия с 30 мегавата, т.е. с 16 процента в сравнение със сегашните 180 мегавата. Той ще допринесе и за задоволяване на все по-голямото търсене на енергия в страната и ще помогне на Хърватия да диверсифицира електроснабдяването си и да намали зависимостта си от внос.

Очаква се вятърният парк Йелинак да произвежда 63,8 гигават/часа енергия годишно. Изграждането на вятърния парк край адиратическия град Шибеник започна през 2012 г., а началото на работата му е планирана за лятото на тази година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: