pixel

Над 300 пречиствателни станции за отпадни води са необходими на страната

пречиствателна станция

Източник: vestnikstroitel.bg

Над 300 пречиствателни станции за отпадни води са необходими на страната. Това заяви при откриване на научно практическа конференция „Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на ПСОВ“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Форумът е организиран от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите. Той се провежда в хотел „Шератон“. „Трябва освен на тези обекти да се обърне внимание и на пречиствателни станция за питейни води. Необходим е интегриран подход при водния сектор“ – допълни Павлова.

По думите й в момента върви съгласуване на Наредба за проектиране и изграждане на ПСОВ, чиято подготовка е започнала преди седем години. „Надявам се скоро да стане факт благодарение на съвместните ни усилия. Тя ще рамкира основните параметри при процеса на проектиране и строителство на ПСОВ“, обясни министър Павлова. Тя пожела конференцията през следващата година да е посветена не на отделен сектор от водите, а на целия интегриран процес.

„Изграждането на ПСОВ осигурява значителна работа на бранша“ – заяви в привествените си думи инж. Светослав Глосов, председател на КСБ. „Надявам се тръжните процедури за строител на тези обекти да минат при коректни условия. Хубаво е да купуваме екопревозни средства, но е по-добре средствата от ОП „Околна среда“ да отиват за конкретните си цели – изграждане на ПСОВ“ – допълни той.

„През 2013 г. България ще строи мащабно подобни обекти. В следващия програмен период трябва да обхванем и селищата под 2 хил. души“, обясни зам.министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Трябва да се работи качествено и координирано във ВиК сектора. От БАВ ще помагаме с капацитет, за да се построят всички необходими обекти“ – заяви председателят на водната асоциация инж. Иван Иванов.

Конференцията продължава с представяне, както на добрите, така и на лошите практики при строителството на ПСОВ.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: