pixel

„Софарма“ открива нов завод за твърди лекарствени форми

Софарма

Източник: capital.bg

През 2007 г., във времето, в което основните инвеститори в България строяха хотели и жилищни комплекси, звучеше екзотично да получиш сертификат за инвеститор първи клас за проект за завод. По времето на кризата, в която множество компании ограничиха експанзията си и съкращаваха служители, за да пестят, също звучеше странно да строиш нова голяма производствена мощност. „Софарма“ обаче постъпи нетрадиционно и в двата случая. Резултатът е най-новият завод за твърди лекарствени форми (таблетки) в София, който компанията откри. Инвестицията в него е за над 75 милиона лева, а капацитетът му е да произвежда 4 милиарда таблетки годишно. Строежът на новия комплекс е продължил две години и половина, по ирония – повече от това е продължила бюрократичната процедура по издаването на строителните разрешителни. Заводът е разположен в комплекс с разгъната застроена площ от 21 280 кв.м, а лабораторната и административната секция са разположени на площ от 5000 кв.м.

Инвестиции по време на криза

„Инвестирахме по време на тежка икономическа криза в една от най-модерните производствени мощности в България, защото сме уверени, че това е пътят българската икономика да расте, да бъде на високо технологично ниво, да създава работни места и национален доход“, коментира при откриването Огнян Донев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на „Софарма“. Той преряза лентата заедно с посланика на Ирландия Джон Роуан и председателя на Народното Събрание Михаил Миков. В момента Ирландия е ротационен председател на Европейския съюз, а част от оборудването на завода на стойност близо 4 милиона лева са били  закупени със средства, спечелени по европейски проект за развитие на конкурентоспособността.

По думите на Донев изграждането на завода е последната стъпка в модернизирането на всички производствени мощности в групата. Проектът е изпълнен в съответствие с най-високите европейски стандарти за производство – добра производствена практика (Good manufacturing practice – GMP). Оборудването в завода е последно поколение и е доставено от водещи европейски производители, сред които Bosch, Klockner, Uhlmann, LBBohle, FETTE, ESCO, Mediseal и др. Всички машини са снабдени с автоматични системи за контрол на качеството в реално време и могат да генерират във всеки момент електронно досие на продукцията. Внедрените инсталации и оборудване са енергоефективни и отговарят на най-високите съвременни стандарти за екологично производство и защитена работна среда. В новия завод ще бъдат разкрити 420 нови работни места за висококвалифицирани служители, съобщиха от „Софарма“. Те са се обучавали за работа с новите машини от една година.

Продукцията на новия завод ще бъде предназначена както за българския, така и за основните експортни пазари на фармацевтичната компания – Русия, Украйна, Казахстан и Полша. През последните години компанията бележи значим ръст на по-новите пазари, сред които са Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина, а стратегията й е насочена към експанзия на нови пазари като Австрия, Италия, Финландия и други.

Ръст на печалбата

През първото тримесечие на 2013 г. компанията има ръст на печалбата на консолидирана база с 6.4 млн. до 18.6 млн. лв., както и повишение на продажбите с 8.3% до 187.608 млн. лв. Инвестицията в новата мощност е 75 милиона лева. Строежът продължи две години и половина и в неговите рамки са включени завод за твърди лекарствени форми с разгъната застроена площ от 21 280 м² и лабораторно-административен комплекс с площ 5000 м².

„Софарма“ притежава общо 14 производствени площадки в България и два завода в чужбина. Освен досегашните мощности за производство на таблетки в София, които са с капацитет от около 2.5 млрд. таблетки, в София работи и ампулен завод с капацитет 80-100 млн. ампули. Във Врабево, Троянско, е разположен завод на компанията, в който се произвеждат около 1 млрд. таблетки годишно. В „Българска Роза – Севтополис“ компанията произвежда кремове и преработва около 100 млн. тона билки в екстракти за производство на 12 от своите фитопродукти. „Софарма“ е акционер и в дружеството за производство на лекарства „Унифарм“, в „Момина крепост“, специализирана в производството на спринцовки и медицински изделия и в „Биофарм инженеринг“, която произвежда инфузионни разтвори (за системи при болнично лечение) и ветеринарни ваксини. Двата завода на групата в Сърбия „Иванчич и синове“ са с капацитет 70 млн. таблетки и произвеждат 21 лекарства и множество хранителни добавки на местния пазар. Другият голям завод на групата е „Витамини“ в Украйна, който произвежда 8.2 млн. опаковки с таблетки, сиропи, прахове и др. Акциите на „Софарма“, както и на повечето компании в групата й, се търгуват на борсата. За последната една година те са поскъпнали с над 40% до малко над 3 лв., като освен на стабилните резултати това се дължи и на програмите за обратно изкупуване на акции. Пазарната капитализация на дружеството е 409 млн. лв.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: