pixel

Морската гара в Бургас вече е готова

морска гара

Международната морска гара в Бургас вече е с Акт 16. Технически, сградата вече е готова, каза директорът на териториалната дирекция на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Илиян Тенекеджиев.

Предвижда се новата Морска гара в Бургас да заработи от 1 октомври.

„Надяваме се със съдействието на ДНСК – София и колегите да осъзнаят, че ни притискат и срокове, свързани с пристигането на лайнерите“, каза  Тенекеджиев, цитиран от БГНЕС.

По думите му в момента митниците и Гранична полиция оборудват офисите си. Остава да бъде завършена т. нар. вертикална планировка около сградата, за да се получи по-добър облик на корабните места.

Към момента Морската гара няма да е отворена за посетители, както е първоначалната й идея, а именно  отваряне на пристанището. Трябва да има две връзки – едната е до ул. „Александър Батенберг“, до стария фар, а другата до паркинга на Фрегатата, поясни главният архитект на община Бургас Веселина Илиева.

Първоначално ще се изпълни този до паркинга, поясни Илиева. Тя не се ангажира със срокове, защото това е свързано и с вътрешно преустройство в пристанище „Бургас“.

Първият пасажерски кораб  – „Селебрити Констилейшън“ с над 2000 пътници, трябва да бъде приет в морската гара на 5 октомври.

Строителството на съоръжението започна през пролетта, а Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ инвестира около 3, 5 млн. лв.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: