pixel

Германската верига „Практикер“ фалира

практикер

Източник: trud.bg

Германската верига магазини за строителни материали “Практикер” поиска да бъде обявена във фалит, съобщи кореспондентът на “Труд” в Берлин Ваня Енчева. Пред банкрут са и 8 дъщерни дружества на компанията в Германия.

В България “Практикер” има 9 магазина и 600 служители. “Обявяването в несъстоятелност на германските подразделения не засяга пряко международния бизнес, който продължава да оперира. В България “Практикер” няма проблеми с ликвидността и задлъжнялостта”, коментираха от българското дружество “Практикер”. И добавиха, че то работи според плана за 2013 г. и “развитието на компанията на българския пазар е под контрол”.

“Провалиха се разговорите за по-нататъшно финансиране и саниране, изпаднахме в неплатежоспособност”, гласи разпространеното вчера лаконично съобщение от централата на концерна в Хамбург. Вестта срина акциите му с 64 на сто до 13 цента за акция. Последната надежда за спасение на веригата със свежи пари рухнала, след като в последния момент офертата си оттеглил кандидат-купувач на три магазина в Люксембург.

За оцеляването на концерна са били нужни само 30 до 35 млн. евро, но те не са били намерени. Банки кредиторки обявиха още във вторник, че не са готови на по-нататъшни спасителни инжекции, защото нямало смисъл да се пълнят каци без дъно. Всеки момент се очаква да бъде открита съдебна процедура по обявяване на несъстоятелност.

“Практикер” е една от най-големите вериги за строителни материали и пособия на принципа “Направи си сам”. За нея работят 18 000 души, 7000 от които зад граница. Концернът има 430 хипермаркета в 9 държави, а 300 от тях са във ФРГ. Оборотът за 2012 г. беше 3 млрд. евро.Управата на концерна увери, че засега магазините зад граница със задоволителен оборот няма да бъдат закривани. На този етап те не са включени в общата маса по процедурата за обявяване в несъстоятелност. Не е под заплаха и съществуването на дъщерната фирма “Макс Бар”.

“Практикер” фалира заради стратегията си за поддържане на неоправдано ниски цени и отстъпки, коментират експерти. Наред с това за фалита са допринесли дългата зима и дъждовната пролет. Така са залежали огромни количества материали.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: