pixel

Неясно бъдеще за София тех парк

технопарк

Източник: publics.bg

Проектът за „София тех парк“ буксува, коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Той все пак допълва, че проектът има бъдеще, въпросът бил да се изпълнят всички мерки, „но за съжаление този проект буксува“.

По думите му сега се изразходват средства главно за командировки и за консултантски услуги. „Не може, когато един проект буксува, за следващия програмен период да се залагат десет пъти повече такива проекти“, отбеляза министърът.

Стойнев коментира това след участието си във второто заседание на тематичната работна група, която обсъжда напредъка по подготовката на новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020“.

Не ме карайте да коментирам неща, които не са се случили, каза министърът в отговор на въпрос дали ще има смяна в ръководството на технопарка. Директор на проектната компания за изграждането на парка е Елица Панайотова.

По време на форума министър отбеляза, че в предишния вариант на концепцията на новата оперативна програма се е залагало на технологичните паркове. „Чудесна инициатива, приветствам я, но имаме в момента един технопарк, за който едвам осигуряваме парите“, каза министърът.

От думите на Стойнев не става известно защо проектът буксува.

„София тех парк“ се очаква да бъде построен в края на 2015 година. За този проект се разбра при посещение на президента Росен Плевнелиев в САЩ през май миналата година. От думите му тогава стана известно, че по проекта се работи от повече от година преди това.

„София тех парк“ е първият по рода си технологичен парк в България и е на обща стойност 50 млн. евро. 42 млн. евро от тях се осигуряват по оперативна програма „Конкурентоспособност“, а останалите 7.5 млн. евро представляват национално съфинансиране.

Предвижда се бъдещият технологичен парк в столицата ще бъде изграден на бивш терен на Министерството на отбраната, който е близо 300 дка в района на 4-ти километър в София. С решение на правителството той беше прехвърлен на проектната компания за парка.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: