Германия счупи три соларни рекорда само за две седмици

fotosolar

Германия успя само за две седмици да счупи три рекорда в историята на соларната енергия. Първо институтът Фраунхофер, който следи соларните мощности в страната, отчете покачване до рекордните 24,24 гигавата около обяд на 6 юни 2014 година. През същата седмица слънчевите енергийни системи около Германия са генерирали общо 1,26 терават часа енергия! А следващият понеделник слънчевата енергия в Германия отново зае централно място, осигурявайки 50,6% от цялото потребление на електричество в страната. Това значи, че половината от общата енергия за захранване на всички дейности в страната е дошла от фотоволтаични панели.

Тази новина бележи невероятна крачка напред за слънчевата енергия, но е още по-впечатляваща затова, защото Германия получава относително малко слънчева светлина в савнение с повечето страни по света. Според енергийна карта, произведена от Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ, Германия има средно-годишни нива на соалрна радиация, които са по-слаби дори то Аляска – средно по 1000 киловатчаса на квадратен метър на година.

Въпреки липсата на силна слънчева светлина Немската асоциация за търговия и инвестиции казва, че страната има над 1,4 милиона фотоволтаични системи. Тези системи дори произвеждат излишък от слънчева енергия – в особено слънчеви дни – затова има и още 4000 системи за съхранение на на енергия чрез батерии. Те са били добавени към енергийната система благодарение на финансовите стимули за жилищни литиево-йонни акумулаторни системи, които бяха въведени преди около година.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: