pixel

ГБС подписа договор за 143 млн. лв. за 6 километра от Околовръстното

Строителството няма да започне в близките месеци, тъй като предстои да се избира надзорна фирма.

Изграждането на връзката на Южната дъга на околовръстния път на София с „Цариградско шосе“, което вероятно ще е най-скъпата отсечка за обхода на столицата, се придвижи с още една малка стъпка напред. След като преди три месеца Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) избра изпълнителя – „ГБС – Инфраструктурно строителство“, част от „Главболгарстрой холдинг“, договорът е подписан на 20 юни. Забавянето дойде от жалба от „Трейс“ в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която бе отхвърлена и от Върховния административен съд.

Първият етап от договора – проектирането, ще започне, когато бъде осигурено финансиране, става ясно от договора. Сумата от 142.7 млн. лв. с ДДС идват от държавния бюджет, като „Капитал“ попита АПИ дали парите са отпуснати вече. Общият срок за проектиране и строителство е 910 дни.

Самото изграждане ще може да започне чак като бъде избрана надзорна фирма. Поръчката за това се движи доста бавно – беше обявена на 1 юни 2018 г., офертите бяха събрани през юли миналата година, но оттогава няма публична информация в профила на купувача на АПИ поръчката да се движи.

Sofia

Търгът за надзора предизвика голям интерес – 12 кандидата го поискаха. Вероятно заради високата прогнозна стойност от 2.09 млн. лв. Но процедурата се движи твърде бавно за такъв тип търг, който не е за сложен инфраструктурен обект. Справка в КЗК показа, че няма жалби, които да бавят поръчката. След като бъде избран изпълнител обаче, е вероятно това да се случи.

Прогнозите на регионалния министър Петя Аврамова са, че строителството ще започне до края на годината.

capital.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: