pixel

Биенале за велосипедна архитектура показва как колоезденето ще промени градовете на бъдещето

Bicycle Architecture Biennale

Биеналето за велосипедна архитектура (BAB), организирано от архитектите NEXT, бе открито в Амстердам, а събитието е вторият годишен фестивал, организиран като експозиция на най-модерните, визуално впечатляващи и висококвалифицирани строителни проекти, които ще улесняват пътуването с велосипеди и ще трансформират на общностите по света.

Bicycle Architecture Biennale

Биеналето е реализирано и управлявано от BYCS, базирано в Амстердам социално предприятие, което работи в международен план за ускоряване на напредъка в колоезденето. Събитието показва общо 15 проекта от девет страни. Те са подбрани в зависимост от тяхната способност да демонстрират как проектните решения могат да излязат извън функционалните, а също така да доведат до по-здравословен начин на живот, по-приобщаващи общности, по-чиста околна среда или по-устойчива икономика.

Bicycle Architecture Biennale

Организаторите се надяват, че ще вдъхновят нови начини на мислене за това как да се създадат градовете, подходящи за бъдещето. Единадесет от избраните проекти са напълно конструирани, докато четири са дизайнерски концепции или планове.

Bicycle Architecture Biennale

Изложбата е организирана по три теми: маршрути, връзки и дестинации. Тези теми разкриват разнообразието от начини, по които колоезденето трансформира хората и местата, и се опитват да предадат баланса между движението и престоя, които велосипедната архитектура използва, за да създаде процъфтяващи, годни за живеене места.

Bicycle Architecture Biennale

Най-обнадеждаващо е, че избраните проекти идват не само от места със зрели велосипедни култури, но и от места, които нямат такъв идеален контекст, но все още показват желание и визия за развитие.

Bicycle Architecture Biennale

Избраните проекти включват 4 такива от Холандия, страна, която все още е водеща в световното велосипедно движение, като около 43% от хората карат всеки ден. Велосипедната архитектура помага да се улесни придвижването на непрекъснато нарастващият брой велосипедисти и интегрира велосипедния транспорт по-безпроблемно във всеки аспект на градския живот. Проектите включват новаторски паркинг на велосипеди в централната гара на Утрехт, най-големият подобен в света, с място за 13 500 велосипеда.

Bicycle Architecture Biennale

Колоезденето е много повече от транспортно решение за градовете. Чрез подобряване на психическото и физическото здраве, справянето със замърсяването на въздуха и изменението на климата и обединяването на общностите по динамичен начин, то е и мощна сила за трансформация на цялостният живот.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: