pixel

Къщата на бъдещето, която се изгражда сама

Ten Fold

Ако видите тази къща доставена в двора, най-вероятно няма да пропуснете нито една секунда от „строителните“ работи. Преносимата с камион компактна кутия се саморазгръща за около десет минути без външна помощ и оформя напълно завършен апартамент. Освен това тя може да бъде събрана отново също толкова бързо.

Ten Fold

Британската компания Ten Fold иска да даде възможност за по-голяма мобилност на пазара на недвижими имоти с интелигентната технология за сгъване и разгъване. Къщата Folding House, която се изгражда сама,  е подходяща също като походна болница или станция за първа помощ.

Ten Fold

През по-голямата част от живота си Дейвид Мартин е проектирал луксозни апартаменти. Като архитект обаче той винаги се е интересувал от основните въпроси за пространството и живота. Преди седем години 58-годишният основател на Ten Fold заедно с екип от четирима инженери разработва помещение, чиито стени, подове и тавани се събират в изключително компактно пространство, и след това лесно се разгъват. След шест прототипа, сега компанията представя напълно функционален демонстрационен модел.

Ten Fold

Интересното е, че жилището, което се разглобява в рамките на десет минути, не е високотехнологичен, а по-скоро нискотехнологичен продукт, тъй като за направата му е използвана система от лебедки, лостове и противотежести. Така конструкциите не използват компютри или мрежи, а проста физика. Сложната система от лебедки, лостове и противотежести привежда компонентите в правилната позиция чрез силата на гравитацията. Ако ключалката се освободи чрез натискане на бутон, таванът и подът се разгъват, като се натискат лостовите механизми към външната страна на конструкцията. Лостовете също така активират конзолните греди, които придават на жилището стабилност на земята.

Ten Fold

Базовият модел TF-64 в сгънато състояние представлява компактна кутия с дължина 9 метра, ширина 2,44 метра и височина 2,98 метра. След като се отвори, той има площ от 8 метра х 8 метра, така че се получават 64 квадратни метра жилищна площ. Конструкцията служи и за складово помещение, в което се съхраняват мебелите по време на транспортиране.

Ten Fold

За вътрешното оформление Ten Fold предлага различни варианти на дизайн, които позволяват гъвкави решения, с изключение на няколко фиксирани стени. По този начин позицията на прозорците и вратите може да бъде променена и собственикът има избор на различни материали и цветове за стени, подове и покрив. Според производителя може дори да се инсталира асансьор или рампа за достъп на хора с увреждания. В конструкцията са предвидени връзки за ток, вода и канализация, но тези, които предпочитат самостоятелен живот, могат да инсталират слънчеви панели, резервоари за вода и тоалетна за компостиране.

Ten FoldЗа да бъде достатъчно стабилна, конструкцията не е лека – рамката е изработена от стомана и заедно със стените тежи повече от 20 тона. Допълнително тегло носи и интериорът. Така опасността да отлетиш с къщата със сигурност не съществува, подчертават производителите. Отделните модули могат да бъдат подредени и свързани заедно, за да образуват многоетажна сграда.

За повече информация: Ten Fold

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: