Дърво до деветия етаж

дървена къща

Най-големият жилищен комплекс от дърво в Европа се строи в Милано

6 100 куб. м. дърво. Това е количеството дървен материал необходим за изграждането на четири девететажни жилищни блока с височина 27 метра и две по-ниски свързващи постройки. Заедно с огромния парк във вътрешния двор те оформят уникалния комплекс Via Cenni разположен в източната част на италианския град Милано. Той трябва да бъде завършен в края на 2013 г. и да осигури 124 жилища с площ между 50 и 100 кв.м на социално слаби семейства и младежи.

Близо до природата

Според проекта на архитект Фабрицио Роси Проди жилищният комплекс трябва да отговаря на изискванията за икономично и екологично устойчиво строителство. Цялостното пространство е оформено така, че да предразполага към създаването на социални контакти между хората там. За това спомагат и магазините и социалните центрове разположени на първите етажи. Общо всички сгради обхващат площ от 10 000 кв.м. Те ще бъдат заобиколени от 1 000 кв.м парк, който ще създава допълнителни условия за общуване в неформална среда.

Изборът на основен строителен материал – дървени панели, е изцяло съобразен с устойчивата европейска тенденция за зелено строителство.

Дървена плоча – дървена стена

Началото на строежа е поставено през юни 2012 г. и само след осем месеца усилена работа строителите са вече на покрива. През пролетта на 2013 г. се монтира фасадата и извършват вътрешните довършителни работи. Целта е до края на тази година първите обитатели да се настанят в новите жилища.

Строи се изцяло с дървени панели (BSP). Те се изработват по специална технология от няколко слоя дървени плоскости, които се разполагат една върху друга кръстовидно и се лепят. Широчината им варира от 80 до 240 мм, а дебелина от 10 до максимум 35 мм. Използването на BSP панели позволява да се постигне не само бързина, но и чистота на строителния процес. Нивото на шум и прах на обекта е значително намалено като същевременно са подобрени значително условията за безопасност на труда.

Сред първите предизвикателства, които строителните инженери трябва да преодолеят, е постигането на правилна хоризонтална проекция на сградата – сравнително малката основа 13,5 на 19 метра трябва да поеме девететажна сграда. За разлика от други „дървени” проекти при Via Cenni цялата носеща конструкция, включително стълбите и асансьорната шахта са изградени от дървени плоскости. За да се постигне по-висока сигурност на носещите части в случай на земетресения е разработена иновативна свързваща техника от компактни стоманени Т-профили, които заменят досегашните ъглови профили.

Дебелината на стените варира според височината на етажа. За първия етаж са използвани BSP панели с дебелина 20 см, докато за 2-ри, 3-ти – 4-ти етажи те са 18 см., а на последния етаж – 12 см. Плочите, също от BSP плоскости, са подредени по различен начин на отделните нива. Когато разстоянието между опорите на сградата е 5,8 м. се използват плоскости с дебелина от 20 см., но при отстояние от 6,7 м. дебелината достига до 23 см.

Специфичното подреждане на дървените панели както при стените, така и при плочите между етажите, осигурява на сградата добра земетръсна устойчивост.

дървена стена

Огънят не е заплаха

Строителните експерти вече имат опит в осигуряването на висока пожароустойчивост на дървените сгради. Седеметажните блокове във Виена издържат на огън в продължение на 90 минути. Италианският им събрат има пожароустойчивост клас RE60, което означава, че могат да устоят на огнените пламъци 60 минути. За постигането на този висок коефициент помагат и двойното обличане с гипскартон, както и допълнителната изолация.

Енергиен клас А                                            

Отличните топлоизолационни качества на дървото, съчетани с добавената минерална вата между дървените панели и обшивката от гипскартон, премахват вътрешните топлинни мостове, които са една от причините за загуба на топлоенергия. Енергийната ефективност на сградите на Via Cenni е клас А, което на практика означава по-ниски сметки за ток и отопление. Подово отопление ще се грижи за комфорта на обитателите през зимата, а монтираните климатици ще осигуряват прохлада през горещите летни месеци.

топлоизолационни свойства

Партньори

В уникалния строителен проект са ангажирани както банки и строителни фирми, така и самата община. Създадената широка платформа на публично-частно партньорство гарантира не само финансирането на обекта и високото качество на изпълнение, но и достъпни цени на наемите на готовите жилища.

В полза на дървото

Освен че е единственият възобновяем строителен материал, дървото притежава и отлични топлоизолационни свойства, устойчивост и еластичност. Дървените панели дават възможност за гъвкави конструкционни и интериорни решения. Към тях се добавят и толкова важните днес екологични качества като възможността за намаляване на вредните въглеродни емисии, използването на възобновяеми източници и опазване на климата.

Навлизането на нови методи и технологии за обработка на дървесината повишават нейните естествени топлоизолационни качества и я превръщат във все по-предпочитан материал за строеж. Сред големите предимства, които изтъкват специалистите в бранша е високото ниво на предварителна подготовка на панелите още във фабриките за производството им, позволяващо бързото им и ефективно сглобяване на място. Така се скъсяват сроковете за изграждане, а поради сухия характер на строежа, работният процес не е зависим от метереологичните условия. 

Перспективи

Експертите смятат, че скоро няма да има технически пречки дървото да се използва и в изграждането на още по-високи сгради. Перспективата за 20-етажна дървена постройка изглежда съвсем реалистична на фона на иновативните решения , които се разработват и изпробват. Сред тях е и специална хибридна технология (дървени плоскости и стоманобетон), позволяваща осигуряването на висока пожаро- и сеизмична устойчивост дори на голяма височина.  

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: