pixel

Терзиева: Конкурсните условия за строителството на пътища трябва да се променят

терзиева

Източник: vestnikstroitel.bg

„Строителството на бензиностанции е свързано с икономически интерес. Не мога да коментирам защо собствениците на бензиностанции не строят при положение, че имат всички разрешителни”, заяви за „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева във връзка с липсата на сервизни обекти по новото трасе на АМ „Тракия”.

Министърът обаче направи уточнението, че самите бензиностанции не са били предвидени като прилежащи територии на самото трасе в проекта към магистралата. В началото на месец август обаче ще бъдат поставени 44 екотоалетни, за които са отделени 140 000 лв.

Във връзка с пътната ситуация при Пазарджик, Пловдив и Нови хан министър Терзиева заяви, че парите за ремонта на този проблематичен 70-километров участък в размер на 70 млн. лева ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка. Очаква се ремонтните дейности да стартират през 2014 г.

Във връзка с Лот 2 на АМ „Струма” Десислава Терзиева заяви, че строителството ще струва близо 360 млн. лв., а срокът за довършване е до лятото на 2015 г.

Относно търговете при строежите на пътища министърът бе категоричен, че конкурсните условия трябва да бъдат променени.

Десислава Терзиева увери, че при провеждането на скорошни конкурси от АПИ е прекратена практиката да се приемат най-ниските оферти, които не гарантират качество и обикновено по-късно се раздуват до доста по-скъпи оферти чрез анекси.

„Решили сме и сме решителни, че трябва да се сменят конкурсните условия. Трябва да се избира най-добрата, най-изгодната и вътре трябва да има не само цена, но и срок на изпълнение, качество, надзор, контрол по време на строителството, както и последващ контрол”, поясни министърът.

Десислава Терзиева допълни, че е назначила комисия, която прави внезапни проверки по пътищата, които са в гаранционен срок и там където бъде установено некачествено изпълнение, изпълнителят ще трябва да отстрани проблемите.

“Много голям проблем е състоянието на пътищата в страната. Над 35% от тях са в окаяно състояние”, коментира министърът. В тази връзка един от основните й приоритети ще бъде рехабилитацията на тези пътища.

Терзиева бе категорична, че трябва да се продължи със санирането като част от програмата за енергийна ефективност. Тя отбеляза, че има идея да се направи агенция, за да може да се работи по-добре и повече по програмата за саниране.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: