pixel

“Гаранти-Коза България“ ще строи небостъргач в столичния квартал Младост

mladost

Турският инвеститор “Гаранти-Коза България“ получи разрешение от Столична община да вдигне 100-метрова сграда в квартал “Младост“ на мястото на магазин „Деница“. Това реши вчера постоянната комисия по екология, а окончателно решение ще бъде взето утре на редовното заседание на Столичния общински съвет.

Според общински съветници обаче от опозицията високата сграда ще пречи на въздушния поток в столичния район.

Турският инвеститор е купил имота през пролетта на миналата година. Сградата ще е част от нов комплекс в карето между бул. „Александър Малинов“ и ул. „Филип Аврамов“. Цялата инвестиция ще бъде реализирана на площ над 31 дка. Тя включва няколко парцела, най-големият от които е този под „Нова Деница“ с площ 20.4 хил. кв.м. Фирмата е купила терените от „Ди ен джи асетс“, която е собственост на бизнесмена Любомир Павлов.

Небостъргачът ще е с 30 етажа и ще е малко по-нисък от този на входа на София, който е висок 127 метра, обясни Главният архитект на София Петър Диков.

Инвестицията е за около 100 млн. евро. От първия до 17-ия етаж ще се помещава 5-звезден хотел от известна световна верига, а от 18-ия нагоре ще има луксозни апартаменти.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: