pixel

Новият мост в Лос Анджелис

Ribbon of Light

Двадесет огромни бетонни арки дават името на Ribbon of Light – новия мост, реализиран от Michael Maltzan Architecture в Лос Анджелис. Светодиодите осветяват конструкцията по здрач, превръщайки я в дълга светлинна лента. Мостът е не само нова забележителност в американския мегаполис, но заменя разрушената предишна структура с безопасна транспортна връзка.

Построен през 1932 г. за Олимпийските игри, виадуктът на Шеста улица отдавна е емблематична част от градската тъкан. Разположен на изток от центъра на Лос Анджелис, той служи като важно пресичане на река Лос Анджелис между западния квартал на изкуствата и квартала Бойл Хайтс на изток. Заради окаяното състояние на моста през 2016 г. е решено той да бъде съборен и заменен с нова връзка.

Ribbon of Light

Впечатляващата инфраструктура е най-големият проект за мост в историята на града. С дължина над един километър той пресича реката, както и няколко пътя и 18 железопътни линии. Архитектите са избрали дъгообразна структура, отдавайки почит на историческия модел. Всичките десет двойки арки са високи между 10 и 20 метра и имат среден обхват от 90 метра. Изградени от бетон на място, арките се опират в долната си част на четирилентовия път с велосипедните и пешеходните алеи от двете му страни, а в горната си част се накланят леко навън. Този фин наклон създава впечатлението, че скулптурната структура се отваря към небето и ѝ придава лекота.

Спираловидна рампа и няколко стълбища водят надолу към съседните квартали и парк от 12 хектара. Той ще бъде създаден тук, под моста, през следващите няколко години и ще добави зелена зона за отдих към Лос Анджелис. Плановете за него са изготвени от местната фирма за ландшафтно планиране Hargreaves/Jones Associates.

Снимки: Iwan Baan

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: