pixel

11,5 млн. лв. за две магистрали

magistrala

Правителството отпусна допълнителни средства в размер на 11.5 млн. лв. по бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за два големи инфраструктурни проекта. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева в Министерския съвет днес.

8.5 млн. лв. са предвидени за изплащане на заплатите на работниците на „Автомагистрали Черно море“, които работят по изграждането на участъка Белокопитово-Каспичан от автомагистрала „Хемус“, съобщи Захариева. АПИ ще сключи споразумение със строителната  фирма с изрична клауза от тези средства да бъдат разплатени всички дължими възнаграждения, включително и тези за месец септември, уточни министърът. С част от отпуснатата сума ще продължи строителството на най-големия обект от участъка – сложен пътен възел по трасето. Това ще позволи работата по обекта да продължи  и няма да позволи строителите да загубят работата си, подчерта  вицепремиерът.

С останалите 3 млн. лв. ще бъде довършено дясното платно на 9-километровия участък на АМ „Марица“ между Любимец и Свиленград, който се изгражда със средства от държавния бюджет от около 30 години, стана ясно още от думите на вицепремиера Захариева. С това решение правителството създава условия за ускоряване реализацията на проекта и възможност да се пътува по цялата магистрала в най-кратки срокове.

Вицепремиерът съобщи още, че Рилският манастир и землището му са обявени за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройството на територията. Светата обител е недвижимо културно наследство, ЮНЕСКО обяви целия комплекс за паметник на културата със световно значение, а землището е природен парк по смисъла на Закона за защитените територии, припомни тя.

С обявяването на обекта за такъв с национално значение ще бъде гарантирано опазването на културното наследство на Рилския манастир, ще се ускорят процедурите по одобряване на подробния устройствен план и издаването на другите необходими за консервацията и опазването на манастира разрешителни по смисъла на ЗУТ, каза Екатерина Захариева.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: