pixel

Франция инвестира 86,6 млн. евро в иновативна енергийна супермрежа

elektroenergia

Европейската комисия е одобрила държавна помощ от френското правителство за институт, който ще разработва супермрежа за пренос на електроенергия (Supergrid Institut pour la transition énergétique). Субсидията в размер на 86,6 млн. евро е за проекта SuperGrid за развитието на ново поколение мрежи за пренос на електроенергия на далечни разстояния, става ясно от съобщение на ЕК.

Според вицепрезидента на ЕК Хоакин Алмуния, отговорен за конкурентната среда, проектът SuperGrid ще помогне за постигането на енергийна независимост на Европа и ще намали нивата на въглеродните емисии, съобщава publics.bg.

SuperGrid е проект на базата на публично-частно партньорство в рамките на гренобълския клъстер Tenerrdis и ще е базиран във Вилюрбан, предградие на Лион. В обединението участват шест университета от Лион, Гренобъл, Париж, шест компании (Alstom, Nexans, RTE, EDF, Vettiner, Ion Beam Services, Novasic), както и няколко лаборатории, става ясно от информация на сайта на френското правителство.

Подобренията по преноса на дълги разстояния ще включват изработването на ново поколение далекопроводи и замяната на токсичния серен хексафлурид с друг газ за изолацията на подстанциите, както и иновации в системите за съхранение на енергия. Супермрежите ще могат да пренасят електроенергия под ултрависоко напрежение от порядъка на 1 млн. волта.

Ако проучванията и разработките се окажат успешни, патентите за бъдещите продукти ще се продават на пазарен принцип на заинтересовани индустриални компании.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: