pixel

Броят на пустеещите жилища в Швейцария расте

imoti

Странна аномалия се наблюдава на пазара на недвижими имоти в Швейцария. През последните години се говори за непрекъснат дефицит на апартаменти, както и на парцели, върху които да бъдат построени жилищни сгради. В същото време обаче статистиката отчита ръст на пустеещите имоти от сегмента. Към момента 46 000 жилища са необитаеми, а това е с 14% повече в сравнение с 2013 г. По данни на Федералното статистическо бюро броят на апартаментите за продажба или отдаване под наем през юли се е увеличил с 5740 броя, като е достигнал 45 748. Най-висок е процентът на пустеещите апартаменти в кантон Юра – 2.25%, а най-нисък – в кантон Базел – 0.23%.

По отношение на пустеещите къщи, техният брой е 5632, което е с 12% повече в сравнение с миналата година, съобщават от fakti.bg.

В същото време в района около Женевското езеро продължава острият недостиг на жилища за отдаване под наем. „В целия регион годишно се строят между 3000 и 3500 недвижими обекти и това не е достатъчно, за да задоволи търсенето”, казва Оливие Феллер, управител на Палатата за недвижими имоти в кантон Во.

„Проблемът с недостига на апартаменти под наем не е в липсата на имоти, а в това, че повечето хора искат да живеят в централните части на страната. Повечето свободни имоти се намират в селските райони и всеки, които иска да живее на село, лесно може да намери добър имот”, коментира Ансгар Гмюр, управител на швейцарската Асоциация на домоуправителите.

Строители.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: