pixel

Катар спасява закъсалата Solarworld в Германия

солари

Източник: greentech.bg

Немският производител на соларни панели Solarworld обяви капиталова инжекция от Катар – ход, който трябва да спаси компанията от фалит, докато немският соларен сектор се бори срещу азиатската конкуренция.

Solarworld казва в изявление пред фондовата борса, че е постигнала съгласие с кредиторите си относно някои мерки, включително финансова инжекция от Катар Solar в замяна на 29-процентен дял в закъсалата компания. Основателят и шеф на Solarworld Франк Азбек ще се сдобие с 19,5-процентен дял във фирмата след реструктурирането.

Говорителят на Solarworld Милан Ницшке е президент на европейската федерация ЕС ProSun – същата, която провокира Еврокомисията да започне антидъмпингово разследване сещу китайския внос на фотоволтаици. В резултат на това Брюксел вече наложи временни наказателни мита за китайските фотоволтаични панели, които се внасят в ЕС. Решението предизвика разединение в соларната индустрия в Европа, тъй като стотици фирми инсталатори и производители на спомагателно оборудване за фотоволтаични централи се обявиха против ограничаването на евтините китайски модули.

Инвестицията от страна на Катар и участието на Азбек, които възлизат общо на 46 милиона евро, ефективно ще покрие голяма част от дълга на компанията и нанася големи загуби за настоящите акционери на дружеството.

Изправен пред силна конкуренция, особено от страна на китайски слънчеви производители, немският соларен сектор, някогашен световен лидер във фотоволтаичната технология, вече преживя фалита на няколко от големите компании в бранша, както и на няколко придобивания на водещи имена в областта. Така например водещата немска фирма Q-Cells бе закупена от Hanwha от Южна Корея. Немският гигант Siemens пък заяви, че излиза от бизнеса със соларни технологии и закрива поделението си за тяхното производство.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: