pixel

Столична община получава още 8 млн. лева за довършване на метрото

METRO

Министерски съвет одобри отпускането на 8 млн. лева по бюджета на Столична община. Парите са предназначени за строителството на софийското метро от метростанция „Джеймс Баучер” до кв. „Хладилника”.

Метролинията е сериозен фактор за намаляване трафика в кварталите, разположени около нея, както и по отношение на всички южни квартали на столицата. Новият участък е удобно транспортно решение и ще се ползва от голям брой хора, тъй като в този район към настоящия момент има изградени около 90 жилищни кооперации, а се очаква и разширение на жилищното строителство в южна посока. При завършване и въвеждането й в експлоатация се очаква пътуващите с метрото да се увеличат с 30 000, съобщават от правителствената пресслужба.

Проектът за отсечката вече започна на 1 август само с пари от бюджета на Столичната община, след като кабинетът на Пламен Орешарски не даде пари.

Строителството ще струва 16,7 млн. евро, което, по думите на кмета, е най-ниската стойност за подземен участък от изградените отсечки досега. Той се строи по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива терена.

Проектът е включен в оперативна програма „Транспорт“ за програмния период 2014 – 2020 г.

По план строителството ще продължи 22 месеца – до 1 юни 2016 г.

Строители.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: