pixel

Форсира се проектът за нов мост над Струма при Покровник

most struma pokrovnik

Снимка: БНР

По инициатива на заместник-министър Николай Шушков, днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе работна среща, на която бяха обсъдени проблемите, които забавят строителните дейности по проекта за изграждане на нов мост над река Струма при село Покровник и бяха предложени варианти за решаването им. В нея участие взеха областният управител на Благоевград Стоян Христов, кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на  Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов и инж. Десислава Паунова член на УС, управителят на ВиК –Благоевград инж. Мартин Петров, представители на консорциума, спечелил обществената поръчка за строителство на новия мост „ДЗЗД „Мост Покровник“, представели на газовото дружество „Аресгаз“ и др.

Зам.-министър Шушков посочи, че изграждането на моста при село Покровник се забавя и това поражда напрежение и недоверие сред жителите на община Благоевград. Съоръжението бе компрометирано след обилни валежи през месец декември 2021 г. и оттогава е затворено за преминаване на автомобили и пешеходци. „Мостът е ключов, защото свързва Благоевград с част от промишлената зона на града и още шест села. В момента всички хора са принудени да обикалят 6-7 км през обходни маршрути. Вече година нищо не се случва, няма никакви наченки на строителство, а процедурите са извървени“, заяви заместник-регионалният министър. По думите му въпросът е бил спешен и е трябвало да се реши още през 2022 г. „За съжаление обаче е налице липса на управленско решение по темата“, коментира зам.-министър Шушков. Той обаче бе категоричен, че държавата повече няма да позволи забавяне на проекта, още повече, че старият мост може да рухне всеки момент. Затова призова за активни действия, за да може строителството на изключително важното съоръжение за голяма част от жителите на общината да започне скоро.

От страна на строителите бе декларирана пълна готовност за започване на дейности по демонтиране на старото и опасно съоръжение, които предхождат строителството на новото. Основната пречка обаче е наличието на газопровод и водопровод, които в момента минават по моста. Практически без изместването им няма как да започне същинската работа на терен. Газопроводът е основен за Благоевград и захранва над 3000 абоната, включително училища, детски градини и др. социални заведения, които няма как да останат дълго време без захранване, особено в зимните месеци.

mrrb

Участниците в срещата се обединиха около идеята да бъде проектирано временно съоръжение над реката, по което да преминават тръбите с газ и вода, за да започне строежа на новия мост. При наличие на юридическа възможност съоръжението ще се изгради като стоманобетонов мост с ширина 3,5 м за автомобили до 3,5 тона. По този начин ще може да се ползва  в бъдеще и като резервен вариант на основното съоръжение, например при евентуално затваряне.

Обсъдена бе и необходимостта от прецизиране на отговорностите от заинтересованите страни по отношение на финансирането на новите трасета, при  изместване на съществуващите проводи.

До средата на месеца ще се състои втора, техническа среща с участието на различни специалисти за прецизиране на вариантите, а след това е планирана среща на терен в Благоевград.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: