pixel

Плаваща градина предлага алтернативна мобилност за швейцарския град Лугано

Lugano 1
Carlo Ratti Associati и Mobility in Chain представиха проект за плаваща градина, който осигурява алтернативна система за мобилност за бреговата алея на езерото Лугано в Швейцария.

Lugano 2

Визията на екипа е да представи свързаността между Лугано и неговото езеро. Предложеният план за швейцарския град има за цел да разшири връзките между града и езерото чрез система от иновативни обществени пространства – от плаваща островна градина до нова водна навигационна система и реконфигурируеми пътища, които могат да бъдат адаптирани към човекопотока в реално време. Централната идея е да се намали трафика по крайбрежната основна транспортна артерия на Лугано чрез множество нови подходи към езерото. Плаващият остров ще облекчи значително претъпканата крайбрежна алея. Това ще даде възможност тя да стане отчасти пешеходна с детски площадки и места за събиране на хора. Ще бъде създадена динамична пътна система, която може да бъде конфигурирана с нула, една или две ленти в зависимост от времето на деня. Електрическите автономни превозни средства и решенията за микромобилност ще интегрират частната мобилност в новия план. Предлаганата динамична крайбрежна алея също ще включва система от интелигентни табели и означения, адаптивни пейки в пешеходната зона, инфраструктура, която произвежда зелена енергия от поглъщане на топлина от водата в езерото, и редица мобилни хъбове, където хората могат да изберат предпочитания от тях начин на придвижване.

Lugano 3

„Отличителната крайбрежна алея на Лугано, разположена между швейцарските Алпи и едноименното езеро, дава възможност да се създаде адаптивен регион в града, експериментирайки с нови начини за смесване на природата и градското пространство.“, споделя Карло Рати, основател на Carlo Ratti Associati и директор на лабораторията Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт. „Обръщаме особено внимание на динамичните обществени пространства, съвместното съществуване на различни вектори на мобилност, развитието на зелените пространства, ролята на водата в градския живот и въздействието на ландшафта.“, добавя Марко Борадори, кмет на Лугано. Фокус на интервенцията е запазването на историческата стойност на крайбрежната алея, проектирана от Pasquale Lucchini през 1863 г. Алеята се разглежда като преходна зона между града и водата. Плаващият остров, достъпен за обществеността, позволява на града да се разпростре върху езерото. Островът ще се върти и ще осигури свързаност с града чрез поредица от кейове. Ще включва редица обществени места, включително градина за запазване на биоразнообразието на езерото Лугано.

Lugano 4

Предлаганото обновяване първоначално беше представено на частни партньори, участващи в Lugano Living Lab, платформа за сътрудничество за насърчаване на градското развитие чрез иновации в района. Много компании изразиха своята подкрепа за проекта за възраждане на Лугано.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: