pixel

Zaha Hadid Architects разкри кадри от проекта „Остров на еднорозите“

Unicorn 2
Zaha Hadid Architects публикува кадри на почти завършената първа сградаизложбен и конгресен център за стартъп компании – на простиращия се върху 670 000 кв. м. „Остров на еднорозите“ в Чънду, Китай.
Unicorn 1

С трансформирането на китайската икономика от традиционното производство към интернет и технологичните сектори, една трета от световните технологични стартиращи компании на стойност над един милиард щатски долара, наречени „компании еднорози“, вече са в страната. В Чънду, столицата на провинция Съчуан, се произвеждат компютърните чипове за половината от преносимите компютри в света. С фокус върху информационните технологии от следващо поколение, интелигентното производство, цифровите развлечения и новите енергийни източници, новият район Тиан Фу, на юг от града, се превръща в екологично устойчив бизнес и жилищен център за китайските технологични и изследователски сектори. „Остров на еднорозите“ е проектиран да подобри благосъстоянието на 70 000 изследователи, разработчици, офис служители, жители и посетители.
Unicorn 3


Проектът на Zaha Hadid Architects черпи вдъхновение от принципите на древните инженерни  проекти в региона. „Напоителната система на Дуджиангян“, построена преди 2300 години северозападно от Чънду, е вписана в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Тази древна система за управление на водите използва природните ресурси на река Мин за напояване на равнината на Чънду, превръщайки земята в една от най-продуктивните земеделски земи в Китай и предпазвайки региона от наводнения. Модерното хидравлично инженерство възстановява естествените влажни зони на район Тиан Фу като част от цялостен екологичен проект за опазване на водата, контрол на наводненията и изграждане на зона за отдих. Проектът за парка на „Остров на еднорозите“ включва зелени обществени пространства, опазване на водата и подобрена свързаност за създаване на условия за труд и живот. Вярваме, че подобряването на благосъстоянието на обитателите е истинската мярка за ефективността на една сграда.“, споделиха от архитектурното студио.
Unicorn 5

Клъстери от сгради обграждат централния площад и метростанцията на „Остров на еднорозите“. Радиалната структура на проекта позволява само за няколко минути пеш или с колело да бъдат достигнати най-отдалечените точки от центъра. В новите паркови зони, граничещи с езерото Xing Long, иновативни технологии за градско земеделие ще осигурят на обитателите на острова свежи натурални продукти.
Unicorn 4

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: