pixel

Еврокомисията иска по-малко общини в ОПРР след 2014 г.

европейската комисия

Източник: vestnikstroitel.bg

Европейската комисия не е съгласна с предвидените 67 общини, които са предложени за бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., и иска намаляване на бройката им. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на заседание на парламентарната Комисия по европейките въпроси и контрол на европейските средства. Тя представи актуална информация за изпълнението на ОП „ Регионално развитие“ 2007-2013 г., както и предприетите дейности по изготвянето на споразумението за партньорство на Република България за следващия програмен период 2014-2020 г.

Терзиева обясни, че според ЕК е необходимо градовете да са 6-7 и парите да са насочени към тях. Те трябва да са свързани с трансевропейски транспортни коридори и средствата да се влагат в подобряване на инфраструктурата им. Министърът  беше категоричен, че няма да се стигне до това драстично намаляване на броя на бенефициентите. В момента се подготвят два варианта за числеността на общините, които да се финансират в следващия програмен период. Очаква се те да бъдат готови до 15 август, като за момента не се предвижда те да се обвързват с броя на областните градове. След това в България ще пристигне представител на ЕК, с който да се обсъждат възможностите. Ще се проведе разговор и с Националното сдружение на общините.

„Очаква се в края на 2013 г. загубите по Оперативна програма „Околна среда” да са 29 млн. евро според разчетите на управляващия орган на програмата“, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която също представи на депутатите от комисията актуална информация за изпълнението на ОПОС.   „Сертифицираните разходи до края на годината ще са 472 млн. евро”, допълни Михайлова.

Приоритетите на програмата през следващия програмен период ще бъдат водите, запазването на биоразнообразието и измененията на климата, обясни тя.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: