pixel

Двойка възрастни чехи си построиха пасивната къща

пасивна къща

Източник: greentech.bg

Възрастна двойка в Чехия вече живее в нов дом, който отговаря 100% на дефиницията за пасивна къща. Ниската енергийна консумация и ниските оперативни разходи са били основно изискване на чехите, когато възложили на архитектурно студио да измисли как да изглежда новият ом дом. Предизвикателството за студиото било голямо – в началото на проекта имало твърде много неизвестни относно финансирането и бюджета, а освен това трябвало да вземат предвид, че има вероятност възрастните чехи да купят съседните парцели – нещо, което в крайна сметка се е случило по време на строителството на къщата.

чехия

Конструкцията на къщата е оптимизирана за най-ниското потребление на енергия, като същевременно запазва останалите изисквания към дизайна. Затова къщата отговаря на критериите за пасивна къща. Впоследствие е получила и съответната държавна субсидия.

Основните жилищни площи са ориентирани към слънцето. Предложената система от външни щори външни помага за запазване на хладината през летните жеги. Същевременно разпределението осигурява много дневна светлина.

архитекти

За да излязат от неловката ситуация с твърде много неизвестни, архитектите разработили параметричен тримерен модел, който можел да се променя според изменението на зададените критерии. Така станало възможно да се симулира поведението на къщата по всяко време и по този начин тя била оптимизирана за най-ниското потребление на енергия.

Тази стратегия изисква засилена еднократна инвестиция в началото, но пък инвестицията меко казано се изплаща в следващите фази на проекта.

Предизвикателното начинание е завършено през 2011 година, а домът има обща площ от 110 кв. м.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: